Adsense-top

Премиерът на Каталуния: Разочарован съм от ЕС

Каталунският премиер Карлес Пучдемон заяви, че е “много разочарован” от Европейския съюз, който тайно подкрепя испанското правителство на Мариано Рахой за предстоящия референдум за независимостта на автономния регион.
Това каза той в интервю пред в. “Ара”, съобщава БГНЕС.
“ЕС е толкова смел, че излиза само с морализаторски речи от друго място на планетата. В този смисъл, съм много разочарован. Мисля, че Брюксел пренебрегна своята отговорност”, смята лидерът на испанския регион. Според него, повечето граждани подкрепят провеждането на референдум за независимостта на автономията. Пучдемон е убеден, че Каталуния ще постигне “уважение и правото на изслушване”. „Каталунците вече са спечелили борбата си за самоопределение, суверенитет и достойнство и ще започнат пътя към нов живот от понеделник“, каза още премиерът.
“Ние победихме страха, лъжите и измамите и преодоляхме натиска на авторитарната държава“, допълни той. Властите в Каталуния смятат да проведат допитването на 1 октомври, въпреки че централното правителство в Мадрид не го признава. Конституционният съд отмени правната сила на всички документи, свързани с референдума, одобрени от местната власт и каталунския парламент. Според най-новото допитване, независимост искат 41% от жителите на автономната област, а 49 на сто са против. За провеждането на референдума обаче се обявяват 80% от гражданите, макар някои да смятат, че то трябва да е съгласувано с централната власт в Мадрид.
Днес полицията запечата 1 300 избирателни секции в Каталуния в поредния опит на испанските власти да спрат насрочения за утре референдум за независимост на региона. “От общо 2 315 избирателни секции бяха запечатани 1 300“, съобщи говорителя на централното правителство Енрик Мило. Той добави, че 163 от секциите са били „мирно окупирани“ от граждани. 

Източник: ГЛАСОВЕ

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...