Adsense-top

Путин намали заплатите на министрите, у нас Бойко ги вдига, особено на кумо-баджанашките позиции...

 
Руският президент Владимир Путин намали с 10 процента заплатите на висшите представители на властта, включително и своята, съобщава пресслужбата на Кремъл.
Намалението е било извършено с изменения в закон, който регулира заплатите на част от държавните служители в Русия. "Между 1 март и 31 декември 2015 г. паричното заплащане, ежемесечните парични поощрения и тримесечните парични поощрения на президента, председателят на правителството, главния прокурор и председателя на следствения комитет на Руската федерация се намаляват с 10%", казва се в съобщението.
Ще бъдат намалени и заплатите на "лицата, чието възнаграждение се изчислява според указ на руския президент от 30 септември 2004 г.", който регулира заплатите на ръководителите на някои федерални органи на изпълнителната власт, както и тези, определени с указ от 30 септември 2013 г., "относно някои държавни длъжности в Руската федерация".
В първия указ спадат министрите на отбраната и вътрешните работи, както и директорът на Федералната служба за безопасност и други структури по сигурността, а във втория – останалите министри. С 10% се намаляват и заплатите на представителите на президентската и правителствената администрация, както и на Сметната палата.
Прессекретарят на Путин Дмитрий Песков съобщи, че към заплатата на министрите е привързано заплащането и на депутатите в Думата. Той добави, че ако икономиката на страната продължи да се влошава, мярката може да бъде продължена и следващата година. "Това решение е с временен характер, като причина за него е настоящото състояние на икономиката. Ако то не претърпи изменения, срокът му ще бъде продължен, ако се промени към по-добро няма да има причина за това", заяви Песков в ефира на радио "Говорит Москва".
В края на февруари депутатите изявиха желанието да намалят заплатите си. В обръщение към президента председателят на парламента Сергей Наришкин заяви, че е провел разговори с всички парламентарни групи. Членовете на Съвета на федерацията също обявиха, че са склонни да намалят възнаграждението си.
Русия в момента е около 2 пъти по-богата от България като доход на глава от населението. Но докато Путин реже чиновниците, у нас припомняме, Бойко удвои заплатите на зам.-министри и висши началници. Вероятно защото на тези длъжности тук се назначават предимно кумове и баджанаци...

Източник: ОфНюз, с редакции...

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...