Adsense-top

ГЕРБ източили 3 млрд. от "спряната" АЕЦ-Белене... общо може да налапат 30 милиарда...

 
От АЕЦ "Белене" продължават да се "дърпат милиарди". Това заяви пред bTV бившият енергиен министър Трайчо Трайков.
Според него не се изпуска нито една възможност за кражба от проекта за ядрената централа, който бил съизмерим с КТБ.
Според притесненията на ексминистъра в "Белене" вече са "изхвърчали" 3 млрд. лв., но има възможност да "изхвърчат още 30".
По думите му колкото и да е голяма сумата от 3 млрд., тя всъщност е 10-15% от общата стойност на проекта..
Припомняме, че на 13 октомври, петък, бившият министър на енергетиката Румен Овчаров заяви, че новото оборудване за изготвянето на АЕЦ "Белене" седи под открито небе и ръждясва. По думите му оборудването може да се окаже един скъпо струващ скрап, а руската страна всеки момент да каже, че то вече не е годно за монтиране в реактор.
Ексминистърът беше категоричен, че анализите на БАН ще потвърдят заключенията на HSBC от 2012 година, според които България има нужда от нови електроблокове. По думите му данните от анализите преди 5 години са били манипулирани от тогавашния министър Делян Добрев. Именно позициите на Овчаров по темата "Белене" и делото между НЕК и "Росатом" били причината за новите обвинения срещу него.
Трайков заяви още, че хората, които защитават проекта АЕЦ "Белене" никога няма да изведат на преден план истинските числа около изграждането на проекта - нито колко ще струва самият проект, нито колко ще струва електроенергията. "А електроенергията ще е възможно най-скъпата от всяка нова мощност, която се въведе в България", заключи той.

Източник: Нюз.бг

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...