Adsense-top

Не е само Николаев, стотици профили на противници на ГЕРБ са блокирани... Тотална цензура налагат...

 
Първо искам да уточня, че аз не съм сред сериозните жертви. Това, за да не излезе, че тази статия е някакъв хленч. От началото на Октомври сайтът за политически хумор и за къде фалшиви, къде не чак толкова фалшиви, новини "Гъдел Нюз" бележи рекордна посещаемост. Средно по около 30 хиляди уникални посещения на ден. И то основно със статии срещу властта, шуробаджанащината, корупцията, и изобщо покварата на политическата система. Т.е. ако това "бърка в здравето" на ГЕРБ, то конкретно сега, бъркането е доста дълбоко.
Но и противодействието на властта е повсеместно. ГЕРБ фактически са обявили война на Интернет, и в тази война е впрегнат огромен финансов и човешки ресурс. Става дума за десетки милиони левове всеки месец, за машина от тролове, консултанти, агитатори, фирми за Фейсбук маркетинг и пр. Цялото това воинство е между 30 и 35 хиляди души, което кара някои зевзеци да се шегуват, че Интернет армията на ГЕРБ е по-голяма от Българската армия. Последната, да припомним, по документи е 25 хиляди, а реално е около 15 хиляди, защото има огромен брой незаети места.
Но да се върнем на ГЕРБ. В момента управляващата партия безогледно и безцеремонно се саморазправя с всеки, който я критикува в Мрежата. За целта тя използва основно слабости в системите на социалните мрежи, които не са планирани за организирани и държавно субсидирани акции срещу тях. Чрез армията си от тролове, ГЕРБ постоянно блокира профилите на най-опасните си критици, което политологично погледнато, представлява "въвеждане на цензура". Случващото се е все едно ГЕРБ да направи списък с хора, които нямат право да се изказват по политически въпроси, и медиите нямат право да ги отразяват.
Разбира се, ако подобно нещо се направи, то би предизвикало реакция. Но в социалните мрежи се случва, просто защото в тях определени гласове могат да бъдат заглушени - чисто технологично.
Така се стига до настоящата ситуация, в която гневът на общественото мнение се подтиска чрез постоянна репресия над най-гневните коментатори.
Съвсем наскоро Венци Мицов от партия "Глас Народен" написа цяла статия по въпроса, в която "благодари" на псевдо-либералните активисти, и на самия Фейсбук за случващия се резил. Тук е редно да вметна, че аз лично не съм приятел с Мицов, дори ако се прегледа историята на Фейсбук, могат да се видят доста острите ни пререкания с него. Вероятно и той би потвърдил, че не сме приятели.
Но Мицов, в крайна сметка, се превръща във враг на ГЕРБ, и е брутално цензуриран. По позната схема - стотици фалшиви профили подават "сигнал" за някаква нередност срещу него. И автоматичната система на Фейсбук блокира съответния профил. Човекът остава без глас. ГЕРБ получават спокойствие.
В тази тотална война на управляващите срещу свободното изразяване на мнение, повечето обикновени потребители, просто ще бъдат смазани. Малцина имат необходимото технологично умение и разбиране на социалните мрежи, за да се защитят.
Моят конкретен случай е такъв, и затова започнах с уговорката, че не съм чак такава жертва. Да, и моят акаунт вече 2 пъти се блокира. Но това доста слабо ме засяга, защото моята мрежа за разпространение на информация е много по-сложна, и не е зависима от един акаунт. Най-важното в нея е, че сайтът "Гъдел Нюз" вече е станал достатъчно известен, за да генерира и сам споделяния в Мрежата. Т.е. дори аз да не съществувам във Фейсбук, просто пускането на интересна статия в "Гъдел Нюз", води до това, че някой друг обикновен човек я прочита, и я споделя. И тя отново нахлува в социалната мрежа. Т.е. в този случай имаме "независимо от механизмите на социалната мрежа" издание, и това е основната му сила. ГЕРБ не могат да блокират профилите на всички обикновени хора. Т.е. веднъж спечелил ли си вниманието на обикновения човек, после никакъв Фейсбук и никакви акаунти не ти трябват. Ползваш акаунтите на тези хора.
Не е така обаче в повечето случаи. Много хора имат само своя акаунт, в който са изградили някакво ядро от съмишленици. И чрез удар върху акаунта, ядрото се блокира поне за известно време. Възможно е дори да се разруши.
Успехите на управляващите са безспорни, и макар да са далеч от пълен триумф, все пак това е малка позорна победа, която демонстрира превъзходството на парите и властта над свободата на словото. Със същите пари, които крадат от нас, и за които се възмущават гражданите, самите граждани биват потискани и заглушавани.
Какво ще се случи в бъдеще?
ГЕРБ нахлуха във Фейсбук и колят и бесят наред. Но с времето вероятно самият Фейсбук ще промени алгоритмите, защото всичко това се случва в какви ли не тиранични режими и по същество излиза, че така се пречи на демокрацията. Т.е. този номер с масовото бутафорно докладване, ще залезе.
Друго много важно нещо е, че Интернет съществува и преди Фейсбук. Сега ако държавната репресия удари мрежата на Зукърбърг, народът ще се върне по класическите форуми и дискусионни групи. Или ще се запише в алтернативни мрежи като руската "ВКонтакте". Вече има признаци това да се случва. Ще се рестартират също множеството блогове, които позамряха около Фейсбук, доколкото той ги поизмести. Ще се възродят и много други механизми от времето преди доминиращата социална мрежа. А тези механизми не са малко, онези, които сме водили "форумни войни" тогава, добре ги помним. Същият спектакъл ставаше. Сега просто е пренесен във Фейсбук. Но не е закрепостен там. Това изпускат управниците.
Като цяло, може да се счита, че атаката на Бойко Борисов и шайката му, ще представлява успешен тактически удар с временно въздействие. След това народният гняв ще намери много пътеки, по които да се излее.
Аз лично обявявам кампания за подкрепа на жертвите на Фейсбук-войната на ГЕРБ. Нека хора, които са пострадали, да ми пращат позициите си. Ще ги публикувам, дори да не сме приятели, и дори да сме се карали преди. Ще публикувам и позиция на Венци Мицов, образно казано. Ще подкрепя общата цел в Интернет да има свобода. И тиранинът да бъде прекършен. Нека който иска, да праща позиции в "Гъдел Нюз", те ще излизат и след това през доста по-солидната ни мрежа за разпространение, ще се озоват и в социалните мрежи. Давам моята архитектура за социална медия на разположение на народа.
Убеден съм, че заедно можем да победим ГЕРБ, и да пратим Бойко Борисов там, където му е мястото...

Добри Божилов
Собственик и издател на "Гъдел Нюз"
06.10.2017

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...