Adsense-top

Изследване: За да успееш в България най-важно е кого познаваш

Мнозинството от българите вярват, че могат да успеят само ако имат роднински връзки. Това показва изследване "Тренд" сред 1004 души чрез пряко интервю "лице в лице" по поръчка на Институт за дясна политика в периода от 3 до 10 октомври. Налице е все още сериозен дял недоверие спрямо богатите хора в България.
Според голяма част от българите успехът зависи много повече от това кого познаваш, а не дали работиш усърдно.
„В контекста на скандалите за шуробаджанащина, за роднински назначения и т.н. отговорът на този следващ въпрос говори достатъчно. 69% от хората смятат, че успехът в България зависи от това кого познаваш, а не от това дали работиш усърдно - тази опция избират само 24%. В България, ако се трудиш усърдно, можеш да успееш - 43% са съгласни, но 49% не са съгласни", каза Димитър Ганев от изследователски център „Тренд".
„Отношението към пазара, към работата и към богатия човек се променя при по-младите поколения. По-младите познават свои връстници, които са успели и заради своите познания, печелят добре заради това, че са висококвалифицирани и при тях не непременно се наблюдава същото критично отношение като към по-възрастните, че непременно богатият задължително е по нечестен път успял", допълни Ирена Тодорова от Институт за дясна политика.
„От гледна точка на работата също има подобрение при по-младите поколения. Там има повече вяра, че ако се трудиш усърдно, ще успееш", допълни Тодорова.

Източник: Кросс

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...