Adsense-top

Минималната заплата е огромна, трябва да пада, иначе фалираме и бягаме от България...

„Повишаването на минималния осигурителен праг е вредна и безполезна политика. Така работниците няма да бъдат осигурявани на пълната си заплата и ще получават една част от нея в плик”. Това заяви за „Здравей, България” Васил Велев, председателят на АИКБ (Асоциация на индустриалния капитал в България).
В сряда Асоциацията на организациите на българските работодатели поиска оставката на министъра на труда и социалната политика Бисер Петков. Причината е административното увеличение на минималния осигурителен доход с 3,9% и повишението на минималната работна заплата на 510 лв. през 2018 г.
„Ръстът на минималните осигурителни доходи е символичен, тъй като вече две години те не се увеличават заради бойкота на работодателите. Никъде в Европа няма толкова висок сив сектор, което е и причината да има тези минимални осигурителни доходи”, контрира Ваня Григорова от КТ „Подкрепа”.
„Огромна част от бизнеса работи в сенчестата част на икономиката. Това е причината социалният министър да ги вдига с 3,9%, което е много нисък ръст”, допълни тя.
От своя страна Велев подчерта, че разходите на работодателите за служителите им са се увеличили с 11% .
„Ние увеличаваме заплатите три пъти по-бързо, отколкото расте икономиката. Откакто сме в ЕС, заплатите са нараснали три пъти”, твърди представителят на работодателите.
По думите му, в България практически няма безработица: „Безработни са хора или без никаква квалификация, или не искат да се преместят в съседния град, където има работа за тях. Тези, които са безработни или не искат, или не могат да работят”.
С тази теза Велев по същество повтаря аргументите и на другата Топ работодателска организация - КРИБ. Там Кирил Домусчиев, който се храни от щедри държавни субсидии, непрекъснато тръби държавата да дава по-малко на работниците... Има опасност ако така продължава терорът от работници към фирми, фирмаджиите да се изнесем, заплашвал е личният олигарх на Бойко Борисов...

ГН

25 коментара:

 1. Ами просто просто работодателите са принудени да кихат пари на политици, на всевъзможни инстанции и институции под масата и просто за заплати не остават. А после работниците били виновни и вземали големи заплати.

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Принудени са, защото т.н. бизнес е заченат в грях! Компартията ги е създала и сега ще се издължават!

   Изтриване
  2. Сигурно смо 10% от бизнеса е на светло. Всички имат по нещо (ако не и цялата им работа) да крият, за това кихат...

   Изтриване
 2. Ще печелите по-малко отколкото досега.Вместо, боклук такъв да вземеш един милион ще вземеш 500000. На вас нещастници това не ви харесва.

  ОтговорИзтриване
 3. Не фирми се изнасят обаче а работна ръка ...продължава да изтича към Западна Европа.\и ако продължавате така ще тръгне и към Източна....

  ОтговорИзтриване
 4. Ще изнесеш бизнеса си навън, но ако тия дето ти дърпат конците го позволят! "Навън" работниците имат права имайте го предвид господа "работодатели".

  ОтговорИзтриване
 5. Кой "навън" ще му даде на тоя тарикат да не си плаща данъците и да се подиграва така с работещите хора, я стига глупости.

  ОтговорИзтриване
 6. Това недоклепано тарикатче, нагла и тъпо на квадрат, може да вирее само у нас, в страни като нашата.В нормалаа държава ще е или в затвора или до кофата с боклук. Тъъпо тарикатче ганьовско.

  ОтговорИзтриване
 7. Белгия средният месечен гарантиран минимален доход е 1501,82 евро за работник на 18 год., 1541,67 евро за работник на 19 год. и 1559,38 евро за работник на 20+ години. Естония месечната минимална заплата е 430 евро

  ОтговорИзтриване
 8. Домус на Турски прасе Няма какво повече да кажа...

  ОтговорИзтриване
 9. Кой казва,че нямало безработица?Я да дойде във Видин,да види,че има.

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Те не знаят къде е Видин на картата, за тях той не съществува. В чужбина пък имат информация че средната заплата е 800 $ тук,не знам откъде е тази статистика. Като ония виц: шефа яде свинско , работника зеле, значи средно ние ядем свинско със зеле.....

   Изтриване
 10. А защо не каже неговата заплата а се е хванал за минималната? И пет дни няма да изкара с нея а и сметки да плати! Да си скрива гадната муцуна.................

  ОтговорИзтриване
 11. Ами да се изнасят, в чужбина всички дела се печелят от работниците, само да задържи заплатата на някои, или да не го осигурява или да го накара да работи извънредно или ако му каже лоша дума...Стига работникът да реагира и следват огромни глоби. И има строго определени минимални заплати за всякакъв разряд и вид труд. И минималните са около 1000. Да не говорим колко са данъците. Щото работодателите плащат по-голямата част. Или пък контролите. Може пък като се изнесат да освободят място на свестни и умни работодатели в България.

  ОтговорИзтриване
 12. Да ви еба майката нещастна политикопродажници мръсни... Защо в Германия миналата година когато Бундестага гласува минималната почасова ставка от 8,50 да стане 8,87 никой не протестира.Къде бяха Сименс, Либхер, и седемте автомобилни концерна, да не ги изброявам.Никой не се противопостави. Само в Бг. Ебаните политици и бизнесмени си бъркат по дупките...

  ОтговорИзтриване
 13. Ах!... Каква прекрасна новина!!! Пичове, кога искате да пресечете терминала? Да дойдем да ви изпратим... Не защото се интересуваме къде отивате... За да сме сигурни, че в последния момент няма да размислите и да се върнете...

  ОтговорИзтриване
 14. Да се махат!Няма в света навярно,по алчни и лоши работодатели от българските...Аз съм вдовица от 25години.Сама отгледах децата си.Няма да ви занимавам през какви унижения преминах,само и само да работя за хляб на децата си.Без трудови договори ,но за жълти стотинки,колкото да не умрем от глад..И с една ехидна усмивка,"ако искаш,безработни много чакат за работа".Като ще фалират,за това ли си купуват коли,яхти!?Никой от тях не се е лишил от почивките си в чужбина 2 пъти годишно..Прически за по 200 лв,сандалки ,за по 1000 лв...Да фалират.Домусчиев,тръгна в бизнес с куфарите по пазарите.Забрави ли гладните години!?Не напразно народа е казал:"Пази Боже,сляпо да прогледа".За това и бягат хората в чужбина.Може да мият чинии,но им се плаща ,и не им се подиграва и унижава никой!А,ако се случи,поне знаеш,че е от чужд.Най боли,когато свой те тъпче и унижава.Съвсем малко са мързеливите ,не желаещи работа.Един циганин ми каза,че за 30-40 лв дневен надник,няма да работи.И си намира на черно за 50-60 лв на ден.Живее много по добре от мен и доста хора,които робуваме на същите тези работодатели,които се пишат за бедни и изнемогващи в бизнеса си...Лъжете!Пак ме назначихте на 4 часа,а работя 9-10,и пак ми плащате заплата за 2-2 часов работен ден.И даже не ми я давате ,а ми подхвърляте аванси по 10-15 лв,да съм имала за път,да ходя на работа..А сметките,а синът ми -студент!?Автомат им трябва за тях!Да се изнасят където искат!пазарът,ниша не търпи!Ще дойдат на тяхно място други и нищо чудно да са по читави!

  ОтговорИзтриване
 15. Правилно. Да се махат. Да отстъпят на по-младите бизнес таланти. Ама не им стиска, защото на друго място тукашните шмекерлъци не минават. Всяко закъснение на заплата е крах за работодателя. В повечето случаи това е краят на бизнеса му. Обида срещу работник се счита за дискриминация. Работник във фирма без договор е невъзможно, а за неплащане на данъци и осигуровки дума не може да става. Само тук може да се работи за жълти стотинки и без договор търпейки униженията на работодателя. Това е така защото зад работника не стои сериозна организация, която да защитава правата му и това позволява на работодателите да своеволничат. Това е и една от основните причини младите да бягат от тук. Освен по-добрите заплати зад тях стоят и сериозни синдикати........

  ОтговорИзтриване
 16. Ами мазния да си намери навън работници за 600лв.без права .И да му дадат някое пристанище за 30год. без пари.Ама там не познават ком.му род.

  ОтговорИзтриване
 17. Да бягат! Прав им път! Множество българи като избягаха от България заради безумните заплати - те трогнаха ли се нещо?! Само от любопитство - къде ще идат? В Германия, във Франция, в Белгия, в Ирландия, във Великобритания? Имам новина за тях - навсякъде заплатите са по-големи от българските. Ако си мислят за Румъния или за Македония - дръжки! И там заплатите са по-големи от българските. Могат да идат в Африка. Или пък в Близкия Изток. В краен случай - в Далечния Изток, ама отсега да им е ясно, че няма кой да ги пусне там, без да му дадат контрола над бизнесите си. Айде! Сбогом!

  ОтговорИзтриване
 18. Няма качествени фирми ,има само ялови собственици на фирми заедно със синовете си.

  ОтговорИзтриване
 19. Slava Toя още ли не в затвора за унищожаванито на БМФ.

  ОтговорИзтриване
 20. ДА ХОДИ НА МАЙКА СИ В ГАЗЪТ.МРЪСЕН НЕГОДНИК.

  ОтговорИзтриване

Кажете си мнението...