Adsense-top

БСП внася законопроект срещу шуробаджанащината

БСП внася законопроект срещу шуробаджанащината в общините и в държавните предприятия. Това беше обявено на пресконференция на партията.
„Законопроектът има за цел да изведе държавните и общинските предприятия на европейско ниво", обяви зам.председателят на парламентарната група на партията Драгомир Стойнев, като обърна внимание, че общинските и държавните предприятия формират в България 10 % от БВП и 10 % от заетостта в страната.
„Става въпрос за предприятия, които да работят изцяло и единствено на пазарен принцип с едно професионално ръководство", поясни Стойнев.
„Винаги съм казвал, че силата на БСП е в нейната последователност. Радвам се, че на този законопроект отново му идва времето, защото той няма да бъде предложен за първи път. В предишния парламент си направихме труда с огромни усилия да предложим този законопроект на всички народни представители. Той има основна цел да регламентира управлението на държавни и общински предприятия с над 50 % държавно или общинско участие. За съжаление тогава този законопроект бе отхвърлен", коментира Стойнев.
Той посочи, че сега БСП отново го предлага и изрази надежда да бъде приет. По думите му по този начин ще бъде регламентиран изборът на управляващите органи на държавните и общински предприятия.
„За нас е изключително важно на тези постове да има знаещи, можещи, компетентни хора, които ги заемат единствено и само чрез конкурс и тези хора могат да бъдат сменени единствено и само, ако не изпълняват бизнес плана, който е залегнал при тяхното назначение", коментира Стойнев.
Във връзка с наложеното вето на Закона за отбраната и въоръжените сили от президента, Стойнев посочи, че право на президента е да върне именно този законопроект и припомни, че още по време на дебатите в пленарна зала от БСП са изразили своето мнение по него. Стойнев посочи, че не е учуден от ветото и допълни, че това е работа на държавния глава.

Източник: Кросс

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...