Adsense-top

800 евро на възрастен мигрант и 500 на дете, прибирал Валерко... пропя трафикант...


Граничните полицаи, които трябва да пазят на българо-турската граница от нелегални мигранти, вземат между 100 и 200 евро на човек, за да си затварят очите. По този начин каналджиите вършат работата си необезпокоявано, това разказа пред bTV човек, който е в този бизнес от дълго време.
По думите му - 800 евро е тарифата за възрастен мигрант, за децата под 7 г. не се плаща, защото не заемат много място, но за тези над 7 г. - по 400-500 евро.
"Отиват двама човека на самата граница, трима остават отцепка, другите оставаме там, има двама с коли и още един - отцепка в населеното място. Според колите, ако имаме две коли, можем да вземем 15-16, ако сме с една – от 8 до 10", разказа каналджията със скрито лице.
Преди година вземали по 1000 евро на човек, сега тарифата обаче паднала.
Бизнесът по границата е много сериозен и просперира благодарение на „някой полицай”, който дава информация, каза още той. Често тези граничари се виждали с каналджиите на кафе или извън населеното място, за да се уговорят.
След като получели парите си, граничните полицаи знаели точно какъв ще бъде маршрута на каналджиите и техните клиенти мигранти и местели поста си на друго място.
Всеки граничен полицай бил предварително проучван, за да се разбере може ли да свърши тази работа.
Така по веригата се вербували все повече граничари, като някои от тях искали и бонуси. Ако работата свърши добре, един граничар може да препоръча друг свой колега на каналджиите.
Най-платени в схемата били не редовите граничари, а техните началници, твърди каналджията. Парите получавали предварително – около 10 000 евро на човек.
Началниците действали повече с групи мигранти от „организираната престъпност” от вътрешността на Сирия, Иран, Ирак и др.
Тези групи се прекарвали с цели камиони под протекцията на началниците.
В тази схема никой не се интересува кой точно влиза в страната ни. Голяма част били групи от мъже, жени и деца, но имало и изключения. Пътували млади мъже, всеки с по 2-3 телефона и пари.
Каналджията разказва и за случаи, в които полицаите прибирали багажа на бежанците и ги връщали обратно в Турция без пари и вещи. Същото правели и т.нар. доброволни отряди.
Заради парите и липсата на адекватни наказания бизнесът с мигранти процъфтявал. Според официалната информация нелегално преминаващите преминаващите българо.турската граница са в пъти по-малко.
По-късно темата за каналджийството по границата и последните информации по колко прибира един граничен полицай коментира военният министър Красимир Каракачанов:
"Факт е, че в "Гранична полиция" има корупция. Вътрешна сигурност в полицията трябва да се намеси. Другото е да се засили видеонаблюдението. Малко над 200 човека от Българската армия участват в охраната на границата. Не искам да разделям нещата, но е факт, че където стоят Специалните сили на армията, няма такива инциденти".
За момента основен заподозрян за върховен бос трафика е вицепремиерът Валери Симеонов. Неговата "дясна ръка" бе заловена, заедно с конвой от нелегални мигранти. Тя дори се призна за виновна и получи условна присъда.

Източник: Дир.бг, с редакции

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...