Adsense-top

Даскал в 7 клас къса филолози и професори - изпитва децата за "смислови опозиции" и "контрастна цветова тоналност"...


Дъщеря ми изкара тройка на тест по български. Едно от децата, които най-много учат, по всичко има 6, вкл. по български до сега, вкл. има една шестица при същия учител тази година.
И изведнъж - тройка. Детето се депресира, разбира се, защото се беше подготвило идеално и усърдно както всеки път. Знаеше си материала.
Само че, този учител, очевидно преследващ някаква друга цел, извън образованието на децата, им е "изтапанил", буквална е думата, извинявам се, но е така, та изтапанил им е тест, дето и академик от БАН не може да го реши. Аз лично имам повече от 20 години работа като журналист, написал съм и няколко книги, а някога си - като кандидатствах, изкарах ВИСОКИ оценки на приемните изпити в СУ. Ходил съм навремето и на частни уроци по български, смея да твърдя, че имам висока езикова култура. И този тест - направо ме потресе. Аз не мога да го реша! Дъщеря ми направо ме е забила в земята с тази тройка. Това е героизъм! Аз бих бил чиста двойка!
Но нека не се ограничаваме само до мен. Майка ми, която се пада баба на "тройкаджийката", е дипломиран филолог. От СУ. Има специалност "Български език". Може да бъде учител. И тя стои, гледа и се мае, и се чуди този учител от 4-ти километър ли са го мобилизирали.
Но нека не правим лични квалификации, това е субективно мнение, извиняваме се ако то е необективно и сме обидили някого. Нека всеки сам оцени самия тест. Ето няколко въпроса от него:

Тестът е върху произведението "На прощаване" на Хр.Ботев:

6.Посочете НЕВЯРНОТО твърдение:

Стихотворението говори за робството чрез:
А) Смислови опозиции
Б) Контрастна цветова тоналност
В) Лаконична характеристика на поробителя
Г) Обобщаваща картина на народното страдание
Д) Песимистичен обезнадеждаващ тон

11.Верни за текста са следните твърдения с изключение на:
(Тук е редно да посъветваме учителя да научи, че преди "с изключение на", се поставя запетая - бел. авт.)
Избраният път е славен, защото:
А)Дарява с безсмъртие
Б)Е свързан със значими, достойни дела
В)Е свързан с участие в дарителството на най-ценното човешко благо
Г)Носи признанието на следващите поколения
Д)Различният отново е приет в родовия свят който прощава греха му
(Пред "който" също се поставя запетая, господин Учителю)

13.Посочете НЕВЯРНОТО твърдение:
Картината на щастливото завръщане говори чрез:
А) Образност, заимствана от фолклора
Б) Характерната за цялата творба цветова тоналност
В) Метафоричен език
Г) Смяната на перспективата от общото към индивидуалното
Д) Идеализация

Няма да предаваме целия текст на теста, защото съгласно Закона за авторското право, имаме право да цитираме само части от нечие чуждо произведение. И не знаем какво се върти в главата на този учител, може да реши да ни съди, че сме му публикували знаменателния тест. Затова се придържаме към закона.
Съвсем очевидно е обаче, че на 13-годишни деца е спусната терминология за академичните среди, с която е съмнително дали и професори ще се справят. Затова и шеговито в заглавието така е написано, но имам намерението наистина да поставя въпроса пред някой академик или учен, да си каже мнението. Съвсем очевидно, тестът не преследва целта да се проверят знанията на учениците, а преследва някакъв вид изтезание над тях - да стоят да се чудят кое какво е и после да се депресират че не са изпълнили очакване, което изобщо не е за тях. Тук е редно да добавя, че освен моята отличничка, набързо сведена до тройкаджийка, в същото положение са и останалите ученици. Масово ниски оценки. Има поне няколко отличници със същия статут, а най-високата оценка е една единствена "петица". Цял клас от глупаци успя да установи фамозният тест.
Въпросният учител е предупредил да не ходим да се оплакваме, защото бил по-умен от нас и нашето мнение не го интересувало. Да не ходим при директора. Дори да не ходим при медиите, защото и телевизии му били идвали, и не можели да го уплашат. И ако някой посмее да направи това, ще плати после детето му.
В тази смъртоносна хватка, когато никой нищо не може да каже на един всемогъщ учител, ни остава само и единствено да пишем до изданията за майтапи и фалшиви новини. Поне гражданството да види до какви абсурди е довено българското образование...
Ще сме благодарни писмото ни да бъде публикувано...

Един баща на "тройкаджийка"...
Дано не стане двойкаджийка скоро... Да учи много да удържи "тройката"!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...