Adsense-top

Неолиберали: Руснаците са бедни, защото плащат 50 лв. за парно на тристаен...

Заради ниските си заплати и монополните цени хората в Русия харчат все повече за храна, пише финансираният от западни неолиберални фондации вестник "Независимая газета".
Изданието сравнява положението с Китай, чието население дава за храна към 30 на сто от общите си разходи, което е близо до стандарта в заможните страни. Според анализа има рязко подобрение в материалното положение на китайците през последните пет години. Те са започнали да харчат повече за нехранителни и по-специално луксозни стоки, за недвижими имоти, образование, туризъм и спорт.
В Русия обаче тенденцията е противоположна - за пет години делът на семейните разходи за храна в структурата на потреблението е нараснал от 28,1 на 32,3 процента. С какво 32% се различава фундаментално от 30% не е ясно, но важното е, че Русия пропадада.
Скъпите храни при ниски доходи са признак за слабо развита икономика и разпределение, също и белег за монополно високи цени, изтъква вестникът, цитиран от БТА.
При допитвания на руския фонд "Обществено мнение" от септември 2017 г. делът на бедните хора в Русия, заявили, че парите им стигат само за храна или не стигат дори за изхранване, е възлизал на 38 процента.
Експертът Полина Кузнецова обяснява високия дял на разходите за храна в Русия главно с ниските доходи на населението.
Анализаторката Ана Вовк обаче подчертава, че тук действат много фактори. През 2014 г. Русия наложи ответни санкции на Запада, което съвпадна с рязко поевтиняване на петрола и спад на рублата - "това естествено предизвика поскъпване на храните", посочва Вовк.
Неолибералите обаче пропускат да отбележат изключително ниските цени на енергия, бензи и газ. Отопление на тристаен апаратамент в Москва излиза около 50 лв., при съпоставими с българските заплати. В преуспяваща европейска България на Бойко, за същата услуга отиват 200-250 лв.
Също така, Бензинът и дизелът в Москва са приблизително двойно по-евтини. Основната част от природните ресурси на Русия отиват като такава държавна субсидия именно за населението, а не за износ. Така на хората им е евтино и заплатите им имат по-голяма стойност.

ГН, ползвани са материали от други медии...

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...