Adsense-top

"Основен ремонт" на стената готвят, нови 500 млн. внесени за гласуване...

Нови 500 милиона лева ще похарчи България за самосрутващата се стена на Валери Симеонов край турската граница.
Оказва се, че изобщо не става дума за некачествена работа или немарливост. А за добрата стара умисъл за източване на пари.
Припомняме, че от 28 години в София непрекъснато има дупки по улиците, въпреки че те непрекъснато се ремонтират. Вече са вложени повече пари, отколкото да се преасфалтира целия град 3 пъти. Но здрави улици почти няма.
Причина за това е идеята "да остане бизнес за после". Фирмите-изпълнители, под благия поглед на корумпираната община, правят ремонтите, така че да изкарат няколко месеца. После дупките отново зейват, и се обявяват нови поръчки. Така се получава едно "перпетуум мобиле" на държавни пари към частни джобове.
Същата е схемата очевидно и със стената. Тя първо бе раздута 4 пъти като цена. Но не бе изпълнена правилно умишлено, за да се наложи сега ремонт. Едва няколко месеца след завършването и.
Междувременно станахме за смях в Турция като се разпространиха снимки колко лесно със стълба за 10 евро преградата се преодолява. Но дори този резил по същество работи за замисъла - да се оправдае точенето на нови пари за "основен ремонт".
Фирмите-изпълнители са същите, чака се само правителственото решение. А тъй като стената бе засекретена и обявена за обект на националната сигурност, то дори вече няма нужда да се провежда търг.
Така, в крайна сметка се оказва, че оградата не е "строителен обект", който се завършва и предава, а е по-скоро някакъв вид "абонаментна услуга" с огромни вноски към близките до властта фирми.

Г.Н.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...