Adsense-top

ГЕРБ отмени конкурса за самолети, хвърля ни право на 40-годишните Ф-16...

 
Парламентът реши да върне процедурата по избор на нови бойни изтребители. В доклада на комисията по отбрана се посочва, че се задължава Министерство на отбраната трябва да предложи нова финансова рамка и да актуализира основните оферти като се разшири обхвата от фирми за придобиване включително на нови самолети.
Цветан Цветанов председател на ПГ на ГЕРБ определи решението на парламента като правилно. Той коментира още, че Антон Тодоров, намеквайки за мотивацията на президента Румен Радев да подкрепи офертата за самолетите "Грипен" по никакъв начин не е споменал термина "корупция".
"Никой по никакъв повод не е казал за корупция. Подобен въпрос винаги може да бъде интерпретиран. Той не каза за корупция, той каза за потупване по рамото, доколкото аз разбрах", посочи Цветанов.
Той бе категоричен, че с решението на парламента се премахва една несправедливост. По думите му в тази процедура нищо не е налагало прибързаност.
Цветанов поясни, че с въвеждането на този допълнителен осми критерий (б. р. визира задължителната схема за плащане на самолетите във времето) всъщност се е създала предпоставка за дисквалифицирането на един от участниците (б.р. визира офертата за самолетите F-16).
Това обаче е зле скрито лобиране за самия Ф-16, защото държавата реално няма друг избор, освен да търси разсрочено плащане. 1,5 милиарда на куп никой няма. Т.е. очевидно това се ползва като повод да се отмени вече приключилия конкурс, за да се направи нов и да се пробутат 40 годишните Ф-16 "трета ръка". Защото дори те ще трябва да се плащат разсрочено.
Просто за едни и същи пари ще получим не нови, а доста овехтели самолети.
Относно коментарите на президента Румен Радев и принципните му позиции, Цветанов посочи: "Ако говорим за принципността, ние имаме за кратък период от време в рамките на осем месеца две различни тези - едната теза е бързо приключвайте процедурата, която вицепремиера Янев приключва."
Цветанов допълва, че "идва редовно избран кабинет и редовно Народно събрание - защо се бърза? Защо не взе същата страна, която взе сега в момента за ВАС? Защо не каза - нека да бъде коректно. Това не може да бъде като отговорност и ангажимент от служебното правителство, защото след два месеца има легитимно избрано правителство, което е с парламент, който може да осъществява необходимия парламентарен контрол. В момента обаче ВАС няма да подпише указа, ще го върне на новия ВСС. Виждате две различни процедури с различен подход".
Припомняме, настоящото Народно събрание сформира временна парламентарна комисия по настояване на ГЕРБ, която да разследва процедурата по избор на нова машина, въпреки че от БСП недоумяваха защо се прави това.
Председателят на комисията Христов парира като неуместна намесата на президентството по казуса още на първото заседание.
Временната комисия високо оценява досега свършената работа по проекта, но отбелязва, че е имало липса на политическо ръководство и контрол на процеса, както и създаден нормативен вакуум.
Освен това в целия процес се забелязвала липсата на ясни правила за утвърждаване на разработените документи. Между премиера и президента от месеци се разменят реплики по отношение на избора на нов тип изтребител за авиацията ни, включително и с намеци за лобизъм и корупция.
Неведнъж Борисов е заявявал, че не разбира избора на "Грипен", а пъкдържавният глава предупреждава, че ако конкурсът се върне в изходна точка, то "това означава окончателно да приземим 100-годишната си авиация.

2 коментара:

  1. А защо в заданието за избор на самолет няма зададено като параметри необходима писта за излитане и кацане, щото Ф-16 се нуждаят от писта за излитане и кацане с дължина на която нашите летища не отговарят и всичките ни писти трябва да се удължават. А това ще иска разбира се допълнителни пари.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Точно заради новото дострояване, ще има и нови обществени поръчки, които всички знаем кой и как ще спечели. С други думи още пари в партийната каса на Цвък, и "Котараците". Схемата е една и съща от 15 години, само играчите и клакьорите се сменят.

      Изтриване

Кажете си мнението...