Adsense-top

Пилотите имат право, до сега летяха доброволно в незаконни от 4 години самолети, трябва да сме им благодарни...

Протестиращите пилоти имат пълното право на това. Така президентът Румен Радев коментира събитията в "Граф Игнатиево". Не става дума за бунт, а за елементарен здрав разум, обясни държавният глава, който допреди по-малко от година бе начело на ВВС.
"От поне 4-5 години изтребителите ни летят напълно незаконно или на границата на закона. Пилотите го правят доброволно и имат право по всяко време да се откажат. Това е за което говорех и в предизборната кампания - че с моя подпис, и с усилията на инженерите, поддържаме самолетите да летят, въпреки че отдавна не отговарят на никаква документация и процедури", обясни президентът.
Това, което Радев казва, го знае всеки среден техник дори не по военна, а по обща авиация. За да лети един самолет, е необходимо да се изпълнят точно определени процедури по подготовката му. Те се вписват в съответната "документация". И пилотът лети, само ако има "пълна документация".
Ако няма, той има пълното право да откаже, и това не е незаконно.
Българските "Миг-29" нямат никаква документация, откакто предният военен министър Николай Ненчев, реши да ги ремонтира в Полша. Тъй като за процедурите отговаря само производителят, и само той може да издаде документи, то военната ни авиация е напълно незаконна в момента.
"Подписът" на Радев и "добрата воля" на пилотите реално означават прилагане на военния закон, при който в името на националната сигурност могат да се прескачат някои правила. Т.е. да се поема риск. Това е логично да става, защото не може ако Турция ни нападне например, пилот да откаже, заради липса на някой подпис някъде. Качва се и воюва.
Но изнасилването на правилата в мирно време и прилагането на военните компромиси тогава, не може да е вечно. Пилотите имат пълното право да откажат да се качват на самолети "без документи". И нито можеш да ги уволниш, нито имаш право да ги наказваш.
Оптимистичният тон на военния министър е пълна бутафория. Самолет без документи не може да се приведе в ред от днес за утре. Биха минали поне месеци, преди производителят да се яви, да инспектира и да лицензира всичко.
Реално изтребителите могат да летят само в резултат на някакъв нов компромис "тип Радев" и отново - при доброволно решение на пилотите. След 4 години търпение и работа "на мускули" обаче, това е доста нестабилен и неблагоприятен вариант.
Държавна репресия тип "армията не е детска градина" е най-голямата глупост. Пилотите имат право да напуснат и да идат в гражданската авиация, където има голямо търсене. Тогава Бойко и Каракачанов ще си карат самолетите сами...

Г.Н.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...