Adsense-top

ГЕРБ харчат 241 хил.лв. за найлони за Белене...

Оборудването за АЕЦ "Белене" се съхранява добре, като за това са гарантирали и НЕК, и руският завод производител "Атомстройекспорт". Това каза енергийният министър Теменужка Петкова, която вчера се отчете пред депутатите от ресорната комисия в Народното събрание. Изслушването бе проведено по настояване на левицата дни след като бившият министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров обяви, че реакторите ръждясват под открито небе край Дунав.
В момента се подготвя обществена поръчка за изграждане на навеси за оборудването, което ще се съхранява на открито. Те ще са с по-стабилна конструкция в сравнение с тези, под които е съхранявано оборудването за чешкия реактор "Шкода" за стария проект "Белене", обяви министърът. Търгът ще бъде за 241 000 лв., а докато бъде избрана фирма, ще бъдат изградени временни конструкции за съхранение. Разходите за складираното оборудване обаче предстоят - както за охрана, така и за периодични проверки и ново консервиране.
Преди десетина дни, докато коментираше увеличението на учителските заплати, премиерът Бойко Борисов рязко "зави" към реакторите и каза, че парите за по-високи доходи щели да са с около 6-7 млрд. лв. повече, ако не са били инвестиции, които влизали в сметките за ток (ВЕИ централите) и инвестицията от 3 млрд. лв., която чакала на Дунав (оборудването за Втора атомна), за която сега се правят "къщички, колибки, завиваме ги с фолио и завет ще им правим".
Сега една част от оборудването се съхранява в закрити помещения, а друга трябва да се съхранява под навес на открито при температура, близка до външната среда. От НЕК твърдят, че спазват изискванията на производителя. В същото време при проверка през септември се оказало, че има нарушение на опаковката на оборудването при доставянето. "Част от оборудването, което беше с нарушена опаковка, е преопаковано при подходящите условия и с покривка, която гарантира неговата защита", увери министърът.
Припомняме, че народът реши да се строи АЕЦ "Белене" на референдум, но ГЕРБ бламираха решението. Така днес, вместо централата да носи пари, тя гълта пари за найлоните на Бойко Борисов, с които пази оборудване с цената на злато.

ГН

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...