Adsense-top

Плащаме от 20 до 40% повече за парно, пускат топлото след две седмици

Отоплителният сезон в големите градове най-вероятно ще започне от началото на ноември, показват данните на топлофикациите, които се съобразяват с прогнозата за времето. За да бъде пуснато парното, е необходимо поне 3 дни среднодневната температура да бъде под 12 градуса и да се очаква трайно захлаждане. С между 20 и 40% повече ще ни струва парното през следващия отоплителен сезон, показват данните на Комисията за енергийно и водно регулиране, припомня БНТ. 
Ведомството увеличи цената на отоплението на две стъпки от април и от юли. Причината - рекордно поскъпване на цената на природния газ. Тогава от регулатора се надяваха големите поскъпвания да бъдат компенсирани с намаление от октомври, но до такова така и не се стигна. Вместо това синьото гориво отново поскъпна.
Увеличението на цената на най-голямата топлофикация у нас, тази в София ще бъде средно с 24 на сто. От дружеството уверяват, че са приключили с ремонтите си и са готови да пуснат парното.
Във втория по големина град у нас - Пловдив, цената на топлата вода и парното трябваше да поскъпне с близо 23%. От дружеството обаче въвеждат таван на цените от 10 лева на кубик гореща вода за целия отоплителен сезон. Целта е да се стимулира използването ѝ.
По-скъпо се очаква да излезе отоплението през зимата и за хората, които се отопляват на твърдо гориво. Грубата сметка показва, че дървата за огрев в Благоевград са скочили с 18 лева от лятото до момента и сега се продават за 90 лева на кубик като експерти очакват да достигне до 100 лева.
От най-голямото дружество в Югозападна България, което предлага твърдо гориво, обясниха, че дърва няма в нито един от складовете им, а такива имат в Дупница, Кюстендил, Благоевград, Сандански, Петрич и Гоце Делчев.

Източник: Frog News

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...