Adsense-top

“Инвеститор” с капитал 2 лв. “избива” 5 млн. лв. за 3 месецаНова далавера във Велико Търново наднича зад наем за земя и парк с исторически миниатюри на фирма с капитал 2 лв.
Скандално! Продават за 3000 лв. на месец достойнството на България
Парк с миниатюрни макети на български светини бе открит във Велико Търново на 30 септември. “Търновград – духът на хилядолетна България” е разположен върху 12 дка в подножието на Царевец, които общината е дала под аренда на… украинския инвеститор Александър Меншиков. Той дошъл в България преди година, харесал Царевец и предложил на кмета фирмата му – “Национална компания Украйна на Балканите”, да направи парк с макети на емблематични български светини.
Според решение на Общинския съвет на В. Търново от 28 юли 2016 г. общината дава под наем за 10 години общински терен 15 дка за изграждане на парк “България в миниатюри”. Наемът е 3000 лв. на месец и общината обявява конкурс за наемател, като поканва очевидно украинската фирма.
На обекта това лято са работили само украински работници, съобщи местният в. “Борба”. В него щели да бъдат поставени общо 67 български светини – паметникът “Майка България”, Плевенската панорама, Рилският манастир, Народното събрание, Народният театър “Иван Вазов”, Руската църква в гр. Шипка, Античният театър в Пловдив, Асеновата крепост и др.
Фирмата искала да разшири проекта си, като направи и бутици с бългapcки нapoдни зaнaяти – кoвaчи, хлeбapи, гpънчapи, pъкoдeлиe и пр., а в парка екскурзоводи да разказват за историята на България. Общинският съветник от БСП Стоян Витанов е възразил остро през май т.г. срещу оформящия се кич. От Министерството на културата обаче дават одобрение за проекта на 7 август 2017 г. А директорът на Института по приложна музеология Нейко Генчев (ГЕРБ) горещо приветства идеята.
Скандалното е, че общината харизва начинанието на украинеца, без изобщо да се обърне към всеизвестния български проект “България на длан”, който започва през 2005 г. с пътуваща експозиция на умалени копия на знакови паметници и сгради у нас и за 10 г. вече има над половин милион посетители. Разширен като “България на длан – пътуващи макети”, проектът ще представя България като част от европейското и световното наследство на ЮНЕСКО, събрано на едно място. Планирано е на площ 20 дка, в близост до София, да се разположат 130 макета на български културно-исторически сгради, намиращи се у нас и извън територията на страната ни.
Общо 2 млн. евро щял да вложи “крупният инвеститор” във Велико Търново. Според Меншиков макетите му излизали по-евтино, понеже ги правели в негов завод. Обаче. В първия ден на откриването паркът е посетен от над 6000 души, безплатно. Иначе входът за възрастни е 10 лв., за деца – 5 лв. Така по груба сметка излиза, че Меншиков за три месеца ще изкарва 5,4 млн. лв. приходи срещу платен наем 9000 лв., т.е. ще е на печалба 5,3 млн. лв. и ще “избие” инвестицията. В останалите 9 години и 9 месеца ще трупа милионни печалби. За сделката Цветан Цветанов поздрави във фейсбук кмета Даниел Панов.
Проверка в системата “Апис” установи, че “украинецът” Меншиков и съпругата му Наталия са регистрирани… с българско ЕГН от 14 август 2012 г. от МВР-Плевен в с. Гиген, Плевенско. Фирмата им – “Национална компания Украйна на Балканите”, е регистрирана в София през май 2016 г. с размер на капитала… 2 лв.! От 9 юли 2016 г. седалището на фирмата се мести във Варна, а от 14 юли 2017 г. – във В. Търново. В предмета й на дейност влиза и търговия с алкохол и въглища.
Междувременно Александър Иванов (известен с псевдонима Съни Сънински), който е автор, режисьор и ръководител на проекта “България на длан”, написа отворено писмо до премиера Бойко Борисов, до министър Боил Банов, КРИБ и българския бизнес, до кмета на Велико Търново Даниел Панов, до дарители, спонсори и доброволци на “България на длан”, до всички български граждани. Той обвинява Меншиков  в плагиатство. Публикуваме основните тези от писмото.
Ако турци направят паметник на Левски, то ще е инвестиция, нали?
След хилядите писма и въпроси за това какво е участието ни в украинския проект с макети в град Велико Търново, както и в качеството ми на автор и ръководител на експозицията от макети “България на длан”, създадена през 2004 г., в качеството ми на театрален режисьор и общественик, ви информирам, че нито аз, нито който и да е от екипа на проекта “България на длан – макети на открито” има каквото и да е участие в изграждането и финансирането на украинската инвестиция с макети в град Велико Търново.
“Поздравявам” Министерството на културата, което не припозна нашия проект “България на длан – макети на открито” за важен. Макар да знаеше за него още от 2015 г. като проект на българските творци, художници, архитекти и дизайнери, министерството предпочете да даде разрешение и съгласие на украински, руски и турски творци, художници, макетисти и архитекти. С този жест министерството за пореден път демонстрира своето отношение към българските творци. Според мен не е утвърждаващо да популяризираме националното си богатство, предоставяйки тази “грижа” на чуждестранни изпълнители.
“Благодаря” на кмета на Велико Търново г-н Даниел Панов, който за пореден път доказа, че в България всяка кауза има своя предател поради факта, че именно той беше част от Инициативния комитет “България на длан – макети на открито”. “Благодаря” му много за примера, който демонстрира, а именно, че най-важно е да има инвестиции, сензации и атракции, че честта и националното достойнство са без значение, когато имаш “дупка” в джоба. Много се “радвам”, че този “държавник” от местната власт не обърна внимание и на депозираните от нас възражения и предложения да бъдем поканени в конкурса на община В. Търново. И защо да го прави? Само за да му разваляме “заверата” с чуждия инвеститор? Тъжен е фактът, че именно в старата столица на България, съхраняваща величието на българската държава, се случи този чуждестранен проект.
“Благодаря” и на министрите от правителството, които не ни отговориха на писмата и поканите за среща. Защо трябва да ни отговарят? Кои сме ние? Някакви си 5 хиляди българи и още дузина професионални общности, организации като ЮНЕСКО, ИКОМОС, САБ, СЛА, Държавен културен институт и много други. Защо да ни отговарят? Има инвеститори, а ние какви сме? Дори и турски бизнесмени да направят паметник на Левски, и това ще се приеме за инвестиция.
“Благодаря” и на украинския бизнесмен и неговата съпруга, които дойдоха при мен, помолиха ме да разгледат експозицията “България на длан” и после тихомълком преписаха и изнесоха всичко, което е качено на нашата интернет страница. Само да не се увличат прекалено, защото България, която е част от Европейския съюз, има и закон за авторските права.
Уважаеми Българи,
Ние продължаваме да работим за каузата и проекта “България на длан”. Защитавам усилията и честта на всички онези, които са ме подкрепяли.
С уважение:
Александър Иванов
(творчески псевдоним – Съни Сънински), автор, режисьор и ръководител на проекта “България на длан”

Автор: Велиана Христова, в. „ДУМА“

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...