Adsense-top

Съдружникът на Бойко: 1 декар на централен булевард, за гарсониера в Ботунец :)


Иван Саздов
43-годишният бизнесмен Венцислав Иванов ударно изкупува парцели от Банкя към центъра на София, установи журналистическа проверка.
Той е доверено лице на Бойко Борисов. Премиерът и приятелката му прехвърлят акции в свои фирми на Иванов преди няколко години. Той е и шеф на прословутата охранителна фирма „Ипон“, за която е публична тайна, че формално се води на подставени лица, но продължава да е на Бойко Борисов.
Точно той като кмет на София разписва на фирми на Иванов няколко скандални заменки на терени край бул. „Сливница“ по схемата кон за кокошка.
В края на 2006 година Венцислав Иванов вече е шеф на „Ипон„, както и на други фирми, които са били на Бойко Борисов. Тогава фирмата на Иванов „Монтенегро 1″ се сдобива с 1 декар апетитен парцел на бул. „Сливница“ заедно с общински строеж. В замяна фирмата дава на общината панелна гарсониера в Ботунец, показва справка в разпорежданията с общинска собственост. Бурната дейност на Венцислав Иванов с общински имоти продължава и след като Бойко Борисов става премиер, а на неговото място в кметството се настанява Йорданка Фандъкова. Кръгът около Бойко Борисов ударно заменя апетитни терени край ключови столични булеварди и в замяна на това предоставя съмнителни имоти в покрайнините.
Иван Саздов с Йорданка Фандъкова, облечен като рокер
Венцислав Иванов има интереси в много бизнес сфери, една от които е в производството на бетон и търговията със строителни материали. В едно от дружествата, където е собственик, съдружник му е друг приятел на премиера от Банкя – Иван Саздов, председател на тенис клуба в Банкя.
60-годишният бизнесмен е човекът, който запалва Бойко Борисов по тениса и е дългогодишен негов партньор на корта. Освен това двамата са стари приятели. Саздов е бил масажист на Тодор Живков, а Борисов -охрана на Тато, след като пада от власт. Саздов и семейството му също имат скандални заменки с общинска собственост, докато Борисов е кмет.
„По случайност“ Саздов е председател на инициативния комитет, който издига Бойко за кмет на София през 2005 година, а после е и шеф на предизборния щаб. След това приятелят Борисов се отблагодарява с апетитни терени, докато ръководи общината. Най-скандалното е, че по една от заменките дори бюджетът на София доплаща.
С решение 345 от 2006 година Столичният общински съвет прави една от най-неизгодните заменки по това време. Саздов, съпругата му Мария и дъщеря му Лазарина стават собственици на два парцела в Банкя.
На единия ще строят балнеолечебен комплекс, а на другия – спортна площадка. Първият е 5000 квадратни метра, а вторият – 4500. Независими експерти оценители, посочени от Саздов, слагат цена от 690 хиляди лева на терените.
Саздови дават насреща два имота, които не са в регулация и са в околностите на Банкя – единият е 3470 квадрата, а другият – 3100. Въпреки че са по-малки от апетитните, които са взели, оценителите им слагат цена от над 700 хиляди лева. Така Столичната община доплаща на Иван Саздов 40 хиляди лева, въпреки че терените, които е взел, са с над 2 хиляди квадрата повече, отколкото е дал.

Източник: Сецнзация.нет

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...