Adsense-top

Скандал: Новата флотилия на НАТО ще трябва да я платим, че иначе няма право да е в Черно море... €16 млрд.

Невиждан военно-политически скандал се задава на Балканите, със сериозен риск да помете правителствата на България и Румъния.
Според източници от НАТО, новата анти-руска флотилия, за която вече сме подписали, ще трябва да се води собственост на България и Румъния. Само така тя може да се намира в Черно море. В което кораби постоянно могат да държат само страните, които имат излаз на него. Всички останали нямат право на повече от 14 дни престой.
"България и Румъния ще трябва да платят флотилията, и тя да стане тяхна. Нямаме друг законен начин да обсадим Русия в Черно море", коментира пожелал анонимност чиновник в Брюксел. "На първия етап е важно двете страни да се съгласят и да ратифицират самото споразумение за създаването на флотилията. След това ще бъдат принудени да го изпълнят, т.е. да платят корабите."
Тъй като става дума за поне 30-40 кораба, то ако приложим цените за двата кораба, дето Домусчиев ще строи, излиза че България и Румъния трябва да похарчат общо 20-25 милиарда евро само за кораби. Домуса ще строи 2 малки многоцелеви корвети общо за 800 милиона евро. Тъй като трябват и по-големи машини, цената се раздува.
"По-голямата част от нея трябва да я плати България, защото нейното крайбрежие е по-голямо", уточни източникът ни. Румъния е повече като население, на за флота е важно крайбрежието. Т.е. делът на България ще е около 16 милиарда евро. Колкото целия държавен бюджет за 1 година. 30 милиарда лева.
Хипотетично е възможно корабите да бъдат и подарени. Но в НАТО няма свободни 30 кораба за подаръци, а и обикновено подаряват по-стари корита. С кораби за скрап едва ли ще сме някакъв противовес на Русия. Трябват нови, т.е. скъпи.
В крайна сметка, от черноморската флотилия ще излезе, че трябва ние да поръчаме на западните корабостроителници и да платим реки от пари, за да се борим с въображаемата заплаха от Путин...

Г.Н.

1 коментар:

Кажете си мнението...