Adsense-top

Каталуня печели по €16 милиарда на година, ако се измъкне от оковите...


Испанската провинция Каталуня, която гласува за независимост, ще излезе на огромна печалба, ако успее реално да се измъкне от испанската власт. В момента, всяка година областта внася в бюджета на Испания около 16 милиарда евро повече, отколкото получава обратно. При отделяне, хазната ще се балансира и всеки каталунец ще получи средно по 2000 евро на година. Т.е. 4 членно семейство ще изкяри по 8000 евро.
С подобен излишък, каталунците могат много бързо и лесно да въоръжат армия и полиция, и да поемат сами сигурността си.
Жизненият стандарт в Каталуня пък е около 30% по-висок от този в Испания. Той е средно 44 хиляди долара на глава от населението годишно, докато за Испания е 32 хиляди долара, измерено през паритета на покупателната сила. Подобна богата страна ще бъде апетитна хапка за ЕС, което означава че Брюксел ще придвижи бързо процедурите да я приеме.
Испания, от друга страна, вероятно ще банкрутира, ако Каталуня се измъкне. Тя и сега е на ръба, а ако остане без този богат и щедър на данъци, регион, ще трябват значителни нови икономии.
Интересното обаче е, че на Испания Каталуня и трябва като мирна и послушна провинция. Ако трябва да я задържа със сила, да разпусне местните власти и да разположи войски там за постоянно, тогава ползата и от данъците ще намалее значително.
Фактически, може да се получи така, че Каталуня да си прибере обратно парите, като застави испанското правителство да предислоцира военни части там. Така от заплатите и издръжката им, парите ще идват в провинцията. Ще е нещо от типа на разполагането на римски легиони в някаква област, около които тогава са се образували градове.
Допълнително, ако е под фактическа окупация, Каталуня може да влоши икономическите си показатели, и приходите в хазната да паднат.
Изглежда, че Мадрид почти няма печеливш ход в тази ситуация.

Г.Н.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...