Бойко харизал 15 милиарда от резерва на Меркел, и 1,5 милиарда на Англия... За пенсионерите - 4 лв. ръст...

"Къде е Валутният Резерв?
Това ще питаме тази седмица!"
Този въпрос постави групата "Национален протест срещу безобразията в България". Вероятно те ще представят собствени документи по въпроса, напоследък често го правят.
Но без документи, нека да ви дам краткия и достатъчно точен отговор.
Накратко - държавният резерв на България е харизан на външните приятели на Бойко Борисов, които го крепят на власт.
Най-голям дял - около 60%, сме дали на Меркел. Това става под формата на "купуване на германски ценни книжа". Т.е. нашите пари се дават като "заем" на германското правителство да си ги върти в икономиката.
Върху този "заем" не получаваме почти никаква лихва, а на моменти тя дори е отрицателна.
Но по-важна е не лихвата, а главницата. На теория тя трябва да се върне някога си. Но реално винаги като изтече една облигация, бойковистите купуват нова. И така заемът по същество става вечен.
Т.е. подарили сме на "бедна" Германия около 15 милиарда лева под формата на "заем", който никога няма да бъде върнат.
Друга важна част от резерва е златото ни. България на теория притежава около 40 тона злато. Но половината от него - 20 тона, е депозирано в Лондон. Т.е. подарено на англичаните да си го въртят. Лихва не получаваме, но за сметка на това има съвсем реална опасност да не ни го върнат, ако го поискаме. Стойността на това харизано съкровище е около 1,5 млрд. лв.
Останалите запаси са отново предимно в книжа на страни от ЕС, т.е. те харчат нашите пари, а ние си мислим, че някога ще ни ги върнат.
Истинските пари са тези в нещо материално. Т.е. в злато и сребро в трезорите на БНБ. Хипотетично - може и банкноти и монети, което обаче отново са рискови ако стане инфлация.
А най-абсурното е, че нашият валутен резерв изобщо няма нужда да е толкова голям. Той е 28 милиарда лева и покрива валутния борд на 170%. Това е пълен нонсенс, дори "твърд" валутен борд няма нужда от повече от 100% покритие. Реално нужно е до 50%, защото чисто технически, няма процедурна възможност някак си хората да предявят всички левове за обмяна. Няма как да ги съберат на банкноти и да се наредят на опашки пред БНБ. А е добре да припомним, че по време на "златния стандарт" Централната банка на Англия е имала едва 25% покритие на издадените банкноти. И не е имало проблем с обмяната.
Т.е. валутният ни резерв се поддържа изкуствено на 3-4 пъти по-високо ниво от необходимото. Това се прави, за да е вложен той в облигации на чужди държави и де факто така да инвестираме в техните икономики.
Алтернативата би била около 20 милиарда лева да се върнат в България, и биха завършили всички магистрали, купили всички изтребители, увеличили пенсиите драстично и построили фабрики за народа да има къде да работи.
Вместо това - парите при Меркел и в Лондон, а при нас - Бойко Борисов на власт...

Г.Н.

2 коментара:

  1. Този некадарник още ли командва БГ,няма ли кой да го исхварли от там,тоя мрасен Еврейн

    ОтговорИзтриване
  2. Глупака и на Марс да го изпратят, си остава глупак. Ако вместо да подарява държавния резерв на Германия и Великобритания, беше вдигнал пенсиите и заплатите,като поне да се изравнят с тези в Румъния, а може дори и с Албания, щеше да си стои на власт и да си върти далаверите. Сега примката около врата му се затяга с всеки изминал ден и всеки избухнал скандал. Накрая ще облещи очи,като настъпана жаба. Само че,никой няма да го съжали и то заслужено. Но той е толкова тъп и самовлюбен, че не може да го осмисли. Накрая и най-големите му дружки ще му подложат динена кора, защото вечни приятелства няма, има вечни интереси. Но както се казва в приказката: На такова дупе такъв чеп.

    ОтговорИзтриване

Кажете си мнението...