Adsense-top

Юнкер: Ако Мадрид не слуша, ще имаме 100 страни в Европа скоро

Премиерът на ЕС Жан – Клод Юнкер огласи недоволството си, че испанският министър – председател Рахой не слуша съвета му да не си и помисля отнемане на автономията на Каталуня и окупирането й, с което той заплаши региона в ултиматум, чийто срок изтича днес. „Много неща му казах, много неща не направи”, заяви в родния Люксембург опитният политик, който още преди месец призова за диалог между Мадрид и Барселона, преди да бъдат ранени 844 невинни граждани само, защото искат да упражнят правото си на глас в Каталуня.
„Досега никого не са убили, но ние не бива да подценяваме ситуацията. Притеснен съм, защото ако продължаваме така след 15 години в еврозоната ще имаме 100 страни, а е толкова трудно със сегашните 17”, заяви премиерът на ЕС.
Припомняме, че утре пък изтича срокът, който първа Каталуня даде на Мадрид за диалог по обявяване на независимост.
Целта е да се постигне автономия като на Баския, което обаче ще струва 16 млрд., давани в момента всяка година в повече от региона за мързеливите други части на страната.
Именно това е и основната идея на соцлидера Санчес, който предложи на Рахой промяна на конституцията на Испания в този смисъл, за да бъде спряно отцепването на Каталуня.
Регионът дава 20% от БВП на кралството, прави повече пари от държави като Финландия, Португалия, Гърция, 5 пъти повече от България с 1/3 от територията на нашата страна.
Икономиката му е равна по обем на датската – държавата, която пък е най-развитата в ЕС според индекса на ООН. 

Източник: 19MIN.BG

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...