Adsense-top

100 лв. магистрална такса София-Бургас, Бойко хариза тол-системата на австрийци...

Безогледното концесиониране и разпродаване на държавата от мутренското правителство, стигна и до магистралите. Австрийци спечелиха търга да изграждане на тол-системата, след която драстично ще се вдигнат таксите при ползване на магистралите.
"Капш трафик солюшънс" предлага да изгради системата за 149 млн. 997 хил. лева без ДДС, а консорциумът Тол България - за 193,5 млн. лева без ДДС.
Финансовите параметри на офертите на двамата кандидати бяха обявени днес след отваряне на ценовите им оферти, съобщи Пътната агенция.
Техническите параметри на двамата участници, оповестени вчера, са следните:
"Капш трафик солюшънс" - Оценка за функционалност и експлоатационни качества на системата, реализация на хардуерна система - 10 т. Оценка за план за изпълнение и управление на риска - 10 т. Оценка за качество при изпълнение на поръчката - 10 т. Техническа оценка - 100 т.
- Консорциум „ТОЛ България“– Оценка за функционалност и експлоатационни качества на системата, реализация на хардуерна система – 5 т . Оценка за план за изпълнение и управление на риска – 5 т . Оценка за качество при изпълнение на поръчката – 10 т. Техническа оценка – 66,67 т.
В кратък срок тръжната комисия ще трябва да излезе с протокол и класиране на участниците в обществената поръчка въз основа на получената комплексна оценка на офертите на участниците, която включва оценка на техническото и ценово предложение, обясняват от АПИ, които са възложител.
Отстранени от участие бяха 4-ма участници, които не обжалваха поръчката:
Обединение „БГ ПЪТ";
- ТОЛЛНЕТ АД, Чехия;
- СИЕЛА НОРМА АД;
- Обединение „ТЕЛЕТОЛ" ДЗЗД.
ТОЛ-системата ще се изгражда на база изминато разстояние за превозни средства с обща технически допустима максимална маса над 3,5 т и на база време за леките автомобили с обща технически допустима максимална маса до 3,5 т (електронна винетка).
Срокът за изпълнение на обществената поръчка е 19 месеца. Индикативната й стойност е 200 млн. лева без ДДС. Изграждането на ТОЛ системата ще бъде за сметка на избрания изпълнител. След успешното й внедряване изпълнителят ще възвърне своята инвестиция с пари от събраните приходи.
Австрийската Kapsch е представена като консорциума "Капш трафик солюшънс", който включва българското, полското, италианското и испанското подразделение на компанията. Дружеството специализира в технологии, решения и услуги за пазара на интелигентни транспортни системи. Kapsch са внедрили тол-системи в Австрия, Полша, Чехия и Австралия. Компанията е основана през 1892 г. и за нея работят над 6800 души. Българският й клон е открит през 2005 г.
В консорциум "Тол България" влизат изцяло български участници: "Телелинк" като водещ партньор в консорциум с българските "Сирма груп" и "Сиенсис".
След внедряването на тол системата ще се избере оператор за поддръжката и експлоатацията й и ще стане ясен размерът на плащаните от превозвачите тол такси и винетките за леките коли. От Световната банка са изчислили три възможни цени за тировете - 12, 20 и 26 стотинки за километър. Те съответно ще донесат приходи между 661 млн. и 1.5 млрд. лева годишно. Това означава, че за 400 км. от София до морето, ще се плащат между 50 и 100 лв. в едната посока.

ГН

6 коментара:

 1. Те ще имат да вземат а ние ще имаме да даваме

  ОтговорИзтриване
 2. Защо трябва да плащаме толкова скъпо,сякаш взимаме много пари,това значи ли че няма да има винетки?Както казва "Недоволен Те ще имат да вземат а ние ще имаме да даваме".

  ОтговорИзтриване
 3. В Сърбия за 600км 10 евро (20 лева) а ние сме овце и ще ни дерат като такива

  ОтговорИзтриване
 4. Na Bat Boiko I kompania im triabvat pari4ki. Nie imame li pati6ta? Sme6nici,izlagate se. Parvo si opravete infastryktyrata(venite) na darjavata togava ako ne vi e sram iskaite pari. Idete v Xolandia I Lyxembyrg da vidite xorata za kakvi pari na den si karat kamionite I po kakvi pati6ta karat.

  ОтговорИзтриване
 5. Не се притеснявайте за цената никой с товарен автомоби не тръгнал на екскурзия. Те печелят пари и ще си включат и този разход в цената на транспортната услуга.Те най-много разрушават инфраструктурата.Трябва да плащат за това подобаващо . Винетната система не е справедлива защото за 5 км и 500 км няма разлика в цената.Когато влезе ТОЛЛ системата при справедливо и честно управление на парите България ще може да има първокласни пътища.Държава без добра инфраструктура не може да е просперираща.Не нормално да се пътуват 300 км за 6 часа.Това е правилният избор на таксуване и начин да се изградят и ремонтират пътищата крайно необходими на България.Нека в бъдеще да се радваме на първокласни и експресни транспортни пътища и по този начин да намалим риска от катастрофи и жертви.

  ОтговорИзтриване

Кажете си мнението...