Adsense-top

Паника: Новата евро-прокуратура повдига обвинение на Бойко на 1 януари... Крал €300 млн. за стадиони по селата


Оставката на здравния министър и клатещата се Лили Павлова са най-малкия проблем на властта в момента, довериха ни наши източници в Брюксел. Далеч по-сериозни събития ще се случат още в началото на следващата година, когато влиза в сила споразумението за създаване на единна европейска прокуратура.
Този нов орган ще трябва да се докаже, и са мотивирани от първия ден да дадат пример за безкомпромисна война с корупцията при харченето на евро-пари. Припомняме, че евро-прокуратурата засега няма да има правощия извън защитата на финансите на съюза. Тя не би могла да прави разследвания на национално ниво.
България е на челно място в списъка - защото е малка държава, и е по-лесна жертва, а и защото в последните години краденето на евро-пари бие всякакви рекорди.
"Борисов ще бъде подведен под отговорност за онези 300 милиона евро, които бяха преточени за строителства на огромни стадиони в села с под 100 жители", обясни източникът ни.
Става дума за няколко десетки стадиона, които кметове на ГЕРБ вдигнаха по различни програми на ЕС, вкл. по... земеделски такива. Сега съоръженията запустяват и се рушат, просто няма кой нито да ги използва, нито да ги поддържа.
Припомняме, че преди дни буквално, след скандал бе предотврането строителството на стадион за 38 хиляди души в монтанско село, в което живеят 279 човека. Други пари обаче вече са усвоени и са в офшорните сметки на герберите.
Това е лесно за доказване престъпление, прокурорите няма да изпуснат да го прокарат, защото в Европа Бойко се приема като абсолютен шут, и няма никаква закрила. След като понатрупат слава с подобни дребни риби, ще погледнат и по-едрите. Това е приблизително моделът на румънската разправа с корупцията, където новият разследващ орган първо подпука по-дребни риби и кметове, и като народът му повярва - вкара в затвора и министри и дори един премиер.
Чисто формално, Бойко може да остане на власт, докато тече разследването и все още не е осъден. Теоретично, той може дори да спре старта на прокуратурата, защото има още едно формално гласуване в Европейския съвет. И в двата случая обаче ще предизвика такъв ответен удар, че ще му се прииска сам да се скрие в затвора...

Г.Н.

1 коментар:

Кажете си мнението...