Adsense-top

Не на мутрите! Не на страха! Да ги изметем...

Точно преди 20 години в България се случи едно от малкото събития, които ще останат да се помнят векове наред. Тогава, насред мутро-мафиотските времена, двама музиканти въстанаха и обявиха "Не на мутрите и бухалките". Това бяха популярните Добрин Векилов - Дони и Момчил Колев. 
Всичко станало, след като един ден Дони видял на улицата деца да си играят на мутри. И да размахват бухалки. Решил, че това е катастрофално и покъртително, защото мутрите се превръщат в модел за поведение на подрастващите. И се обявил "против".
Да припомним, по това време двете мутренски групировки ВИС и СИК бяха всесилни. Политиците работеха за тях. Всичко в държавата се въртеше около одиозни фигури като Илия Павлов, Васил Илиев, Пашата, бай Миле, Стоил Славов, Поли Пантев и пр. По това време и настоящият премиер Бойко Борисов е бил мутра от средна величина. Та насред тази тотална доминация и господство, когато не се виждаше краят на мутризма, двамата певци... обявиха война на мутрите. Започнаха серия от концерти, които събраха хиляди млади хора и обиколиха България. Мутрите се постреснаха и отстъпиха за малко. Слуховете обаче са, че Дони и Момчил били жестоко наказани по-късно от мутрите - як бой и други работи...
Десет години по-късно, в свое интервю Дони каза, че целите на протеста не са постигнати. През 2007 наистина мутрите бяха намалели, но той счита, че отровата вече е била влязла в съзнанията на младите. И не са успели да ги предпазят от нея.
Още 10 години по-късно борбата с мутрите изглежда абсолютно глупава и обречена, след като от контрол над политиците, самите те превзеха политиката. И не само това, но и бяха легитимирани от външните ни партньори, на които толкова се надявахме да ни научат на ред и законност.
Днес Дони и Момчил не са толкова млади, улегнали са, и едва ли са готови за нова революция. За нов призив "Не на мутрите!" А толкова имаме нужда от него...

Г.Н.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...