Adsense-top

Будапеща с остра реакция за мигрантските квоти: ЕС изнасилва европейското право и ценности!

Европейският съюз изнасилва своите собствени закони и ценности, обяви Будапеща след решението на Европейския съд, че държавите-членки трябва да бъдат принудени да приемат квотите за бежанци. Това съобщава британският в. "Дейли мейл". Изданието припомня, че Брюксел вече заплаши със санкции всяка страна-членка която откаже, а някои държави от Източна Европа реагираха яростно. 
Решението дойде след като Унгария и Словакия подадоха жалба в Европейския съд срещу решението на ЕС 120 000 бежанци от Италия и Гърция да бъдат разселени в страните-членки по време на пика на бежанската вълна през 2015 г. 
Унгария обвини съда в Люксембург във взимането на "възмутително и безотговорно" решение по политически причини. 
Дипломат №1 на Будапеща Петер Сиярто отсече: 
"Политиката изнасили европейските закони и европейските ценности. Това решение на практика открито легитимира диктата на ЕС над държавите-членки". 
И докато Брюксел очаква някои страни да започнат да приемат мигранти до няколко седмици, Сиярто прогнозира тежка битка и обяви, че Будапеща ще използва всички законни средства, за да противостои на това решение. "Истинската битка тепърва започва", категоричен бе той. 
И други страни от Източна Европа са съгласни с унгарците. 
Полският премиер Беата Шидло заяви: 
"Очаквахме това решение. Но то не променя позицията на полското правителство по миграционната политика". 
Словашкият министър-председател Роберт Фицо на свой ред отбеляза, че "напълно уважава решението на съда, но квотите са политически погрешно решение". 
Европейският комисар по миграцията Димитрис Аврамопулос заяви, че решението на съда е възможност за постигане на съгласие между държавите-членки. Въпреки това той припомни, че държавите, които отказват да примеат мигранти по квоти, са застрашени от солени глоби за нарушаване на европейското законодателство. 
"Вратата остава отворена и ние трябва да убедим всички страни-членки да изпълнят своите задължения", заяви Аврамопулос. 

Превод и редакция: Епицентър.БГ

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...