Adsense-top

"Елитът" на нацията, дето прочистил "Народния съд", е същия като днешния елит...

9 септември е добър момент да си спомним за нещо, за което мнозина днес само мечтаят. Народният съд. Този толкова охулен от неолибералната пропаганда съд, и в същото време - желано бъдеще за настоящия ни елит, поне според 90% от народа.
Истинският, този случилият се, Народен съд, всъщност е протичистване на държавата от същата тази пасмина, каквато я управлява и сега. Ако сега се направи Народен съд, народът ще го аплодира (както и тогава), а след 50 години някой ще обяви, че е убит "цветът на нацията".
Какъв цвят на нацията? Депутати, министри, гешефтари, фашистки генерали и всякакви спекуланти от войната и мошеници. На 9 септември в окаяната ни страна, минаваща 3-та национална катастрофа, добре са били само управниците, и малка група едра градска буржоазия, откърмена на държавна хранилка. Точно като сега - Домуса, Ганчев, Черепа, Капиталеца и пр. Ние никога не сме имали едра буржоазия от предприемачески тип, която да създава икономика. Например като Хенри Форд. Нашата са били само лапачи около държавните поръчки. И обслужващите ги чиновници, генерали и пр. Генералите са били важни лапачи, защото основните поръчки са били за армията тогава. Та прехваления ни генералитет, всъщност е част от лапането.
Е, малка част от това (не всичко) е прочистена от Народния съд. И после - вой до небесата, унищожен елитът. Това не е елитът, а е най-гнусната утайка, точно каквато е и сега политическата ни класа.
Има и още един интересен момент. Около сградата на Народния съд постоянно е имало огромна тълпа от гневни граждани. Които са крещели "Смърт на всички". А съдиите от съда са рискували собствения си живот, за да не пратят на разстрел по-дребните риби. Т.е. подходили са като истински съдии, които гледат закона. Ето защо например едър буржоа и мошеник като Атанас Буров отървава живота, а отива в затвора. Просто не е бил толкова виновен, не е подкрепял войната и пр. Да не мислите, че тогава народът се е "кефел" като е чул, че Буров не е осъден. Това е все едно сега да помилват Домуса. Но е факт, че човекът не е имал преки прегрешения срещу държавата, борил се с про-германската ориентация, и дори е влизал в затвора преди 9 септември. За какво да го осъдят. Естествено, ако Домуса направи подобна героична постъпка, като дойде новият Народен съд, ще му се размине.
Въпросът е за съда. Това е един справедлив и милостив съд. Повечето присъди не са смъртни. Нека се надяваме, че когато дойде новият Народен съд, той ще свърши същата народо-полезна работа...

Добри Божилов
09.09.2017

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...