Adsense-top

Радев: Одобреният доклад за състоянието на отбраната предлага да лекуваме армията със самовнушениеТози доклад за състоянието на отбраната и въоръжените сили предлага да лекуваме армията със самовнушение. Това каза пред журналисти във Военната академия „Георги С. Раковски“ президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. 
„Това, че болният ще си скъса диагнозата, не означава, че ще оздравее. Мисля, че докладът на служебното правителство беше реалистичен. Този в момента предлага да лекуваме армията със самовнушение", заяви още държавният глава. 
Тук не говорим за вина, а за реалната обстановка, за моментното състояние. Как можем да се движим напред, ако не знаем какво е реалното ни състояние. Трябва да го кажем ясно и откровено. Оттам нататък започва наистина истинската трансформация на въоръжените сили“, заяви президентът. 
Припомняме, че докладът за състоянието на отбраната и въоръжените сили на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов бе приет от правителството на 30 август. В него се подчертава, че "Българските въоръжени сили са в състояние да изпълняват задачите си по мисиите, произтичащи от конституционните задължения по гарантиране на суверенитета, независимостта и териториалната цялост на страната в рамките на колективната отбрана на НАТО и Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС. Това обаче продължава да се осъществява с редица затруднения, свързани със системния финансов недостиг, нарастващия некомплект от личен състав и лошото състояние на остарялото въоръжение и бойна техника. По тази причина някои задачи се изпълняват с ограничения", пише в документа. 
В края на май правителството реши да оттегли внесения за разглеждане в Народното събрание Доклад за състоянието на отбраната и въоръжените сили на Република България през 2016 г, изработен от служебното правителство. Предложението за изтеглянето на документа беше на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов. 
В доклада, изготвен от служебния министър на отбраната и одобрен от служебното правителство на проф. Герджиков, пишеше, че „Българските въоръжени сили вече само частично са в състояние да изпълняват задачите си по мисиите, произтичащи от конституционните задължения по гарантиране на суверенитета, независимостта и териториалната цялост на страната в рамките на колективната отбрана на НАТО и Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС“. 

Източник: Епицентър

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...