Adsense-top

Журналистка от "Дойче веле": Победата на Меркел всъщност е най-голямото й поражение

"Това беше една победа на Меркел, която фактически е поражение, защото Християндемократите са с най-нисък резултат от 1949 година насам, а социалдемоккратите от Втората световна война. Тези изборни резултати са шамар за утвърдените политически партии в Германия. Това каза в "Денят започва" журналистката от Дойчев Веле Маринела Липчева-Вайс.
 В студиото на БНТ тя коментира резултатите от парламентарните избори в Германия, както и възможните коалиции. Тя определи като цинично едно от изказванията на лидерите на Алтернатива за Германия за това, че бежанската криза им е помогнала. Партията влезе в Бундестага като трета политическа сила с 13 процента подкрепа. За първи път от половин век насам крайнодясна формация влиза. "Партия Алтернатива за Германия съществува от 4,5 години. На предишните избори тя не успя да влезе. Тя тръгне като партия срещу еврото и с течение на времето се превърна в една партия,която обедини страховете на хората срещу глобализацията, както и страховете от бежанците.
 Той идва до голяма степен от неслучилата се интеграция на чужденците в Германия. Не, че там им гравиращи проблеми. Голяма част от мюсюлманите, които са 3.5%, са доста добре интегрирани", каза Вайс. Тя определи Алтернатива за германия като една доста ксенофобска, антимюсюлманска партия. "Ислямизмът се опитва да влияе на тези хора. В определени кръгове той има влияние. Грешките от миналото не бива да се повтарят. Това е нещо, което обединява всички утвърдени политически сили", посочи журналистката.
 Маринела Вайс заяви още, че там трябва да се работи много по линия образование и измъкване на тези хора от социалната нищета, защото по думите ѝ, ислямизмът работи и в тази посока. За възможностите на Меркел за коалиция Липчева заяви, че тя е най-труден вариант между християндемократи, либерали и зелени.
 Проблемът е, че двете малки партии - Зелените и Либералите, които са център-дясно, имат проблеми с противопоставянето. Според Липчева крачката на Шулц, е много умел ход, защото по този начин той спасява собствената си партия. "Излизайки в опозицията, социалдемократическата партия, попречи на Алтернатива за Германия, да се превърне в най-силната опозиционна партия." Според Маринела опонента на Меркел - Шулц работи за демокрацията на Германия.

Източник: Епицентър

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...