Adsense-top

Държавата в банкрут, Бойко затова спира самолетите и разплащанията в брой...

Въпреки напудрената статистика, която официално отчита бюджетен излишък, наши източници в МФ ни съобщиха, че реално хазната е в огромен недостиг. Става дума за няколко милиарда лева само за тази година. Това е причината Бойко Борисов да отвори скандала за изтребителите, който в крайна сметка, ще доведе до отмяна на покупката им. Също това е причината, само 2 месеца, след като парламентът го отхвърли, МФ отново да поиска ограничаване на плащанията в брой. Припомняме идеята беше всичко над 1000 лв. да минава по банков път.
Наскоро излезе и първата официална цифра за банкрута. Само Здравната каса има до момента (не за цялата година, а за 8 месеца) дефицит от 500 милиона. НЗОК харчи около 10% от парите в хазната. Ако пренесем този дефицит върху цялата хазна, ще излезе "минус" от 5 милиарда лева. Ако го преизчислим за 12 месеца, т.е. за цялата година, цифрата удря 7,5 милиарда.
Подобен дефицит би бил около 10% от БВП. Това е тотално над всякакви лимити на ЕС, които са до 3%. Но по-лошото е, че като финансова рамка е пълен погром за държавата. Трупане по 7 милиарда лева нов дълг на година ще ни вкара в ситуация по-негативна от 1997 г., когато помним каква хиперинфлация настана, и пълен разпад да банковата система. Заплатите паднаха до 5 долара.
ГЕРБ са в паника, търсят пари от всякъде. Вероятно самият премиер търси и път да излезе от властта, и това обяснява абсурдните му нападки към Русия. Целта очевидно е да се предизвика обществено недоволство, и евентуално разклащане на коалицията. За да се измъкне преди кредиторите да почукат на вратата...

Г.Н.

1 коментар:

Кажете си мнението...