Adsense-top

От последните минути: Кабинетът пада в четвъртък, за да изпреварят бунта в понеделник...

Слухове от последните минути стигнаха до нас от наши източници в политическите среди. Според тях, на правителственото заседание в четвъртък, Бойко Борисов ще обяви оставката на кабинета. Целта е да се изпревари протеста на 11 септември, който ако съдим по вълненията в социалните мрежи, ще бъде огромен. Ако кабинетът падне по-рано, просто ще се тръгне на предсрочни избори, докато ако бунтът се състои, неговите цели са цялостна и основна "смяна на системата". Припомняме, че сходна схема се разигра през 2013 г., когато оставката падна 3 дни преди насрочения мега протест в цялата страна. Той събра общо 1 милион протестиращи, но конституционните механизми бяха вече задействани, и не се случи нищо друго, освен едни избори по старите правила.
Сега Бойко се гласи да направи изборите до Нова година, и после да опита 4-ти мандат като премиер по време на председателството на ЕС.
Идеите да "пусне кръв" като уволни няколко министри изглеждат недостатъчни, защото поне 2/3 от реториката в социалните мрежи е за Бойко поименно - ще го изгоним ли, или не. 
Според слуховете, премиерът има опозиция в кабинета и е било несигурно дали изобщо може да прокара оставката. Твърдо против са Патриотарите, които си повярваха, че 4 години са несменяеми. Валери Симеонов заплашил Бойко, че ако правителството падне, никога вече няма да може да разчита на коалиция с тях.
Въпреки това, и въпреки съпротивата на част от герберските министри, Бойко изглежда си е осигурил мнозинство в МС, за да се подаде оставка. Това го освобождава от по-неприятния вариант да подава лична оставка като премиер, което технически би довело до същото. Но тогава би излязло, че той лично е виновен за всичко и поема цялата отговорност.
Ако в четвъртък кабинетът падне, след това има 3 седмици "парламентарна рулетка", което означава, че парламентът ще се разпусне в началото на октомври. А изборите ще се насрочат в началото на декември.
Ако правителството не падне, протестът е на 11.09 от 17 ч. пред Народното събрание...

Г.Н.

15 коментара:

 1. Този тъпанар никога не бива да бъде допуснат и до най-мижавата длъжност!

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. За това трябва да се гласува. Ако оставим циганите да гласуват пак ще има 4 ти мандат.

   Изтриване
 2. Да хваща пътя към своите Началници Меркел и сие.

  ОтговорИзтриване
 3. Моето усещане е, че няма никаква обществена енергия, още по-малко критична маса от хора, които да променят системата. В обществото не витаят никакви нагласи за сериозни протести. Очаквам сравнително малко хора - не повече от хиляда, най-много няколко хиляди човека, а това би било крайно несериозно и непремерено. Дори считам, че се с този т.нар. "протест" се играе в полза на правителството и се тестват обществените нагласи...

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Абсолютно съм съгласен.
   Даже и не знам, като никой не знае кой точно стои зад този "гъдел",
   с това "сериозно" име как ли ще се върже някой...
   Нито е ясно кой ще поеме нещата и отговорността, нито е ясно как точно ще стане и какво.
   Бушони за освобождаване на напрежението - нищо повече.
   Класика.
   Виж само името - гъдел... и умри от... смях!

   Изтриване
  2. 26 години,тестване на народа. Боклуците в парламента си играят на рулетка, строят къщи по Америка и Европа и пет пари не дават за народа. А народа, гледа с овчи поглед, седи кротко и чака от небето помощи и кюфтета да валят.

   Изтриване
 4. Стига сте писали групости!
  Каква оставка?
  Кокъв протест?
  Спрете се. Нямате ли нещо смислено с което да се занимавате?

  ОтговорИзтриване
 5. Писах вече . Много шум от хора който не знаят и не разбират от политика. Барековщина , и това го видяхме. Че и на живо се пускат . 20 лв ми дадоха от ГЕРБ за коментара !!!!!

  ОтговорИзтриване
 6. Няма да се случи нищо сериозно на 11септември

  ОтговорИзтриване
 7. Няма да случи нищо на 11септември

  ОтговорИзтриване
 8. Ako nishto ne stane i cigani i balgari si ostavame ovce s mnogo 4obani

  ОтговорИзтриване
 9. Ами няма да стане, защото песимистите са колкото оптимистите.
  Чашата е на половина пълна и на половина празна.
  Песимизмът е като недоразвита болест. Как да ви накара човек да повярвате, че има лечение?
  Нарича се единомислие!

  ОтговорИзтриване
 10. надявайте се на фалшиви новини...

  ОтговорИзтриване
 11. Аз искрено се надявам, че на този протест ще се появят нови лица,истински родолюбци,с ясни идеи и цели, неподкупни и готови на всичко за благото на родината ни

  ОтговорИзтриване

Кажете си мнението...