Adsense-top

Най-патетичната реч на Меркел - пред клетката на дошла от Китай, панда...Неприродни бедствия   в държавата  Меркел
     Рекордно мощно слънцево изригване на 6 септември 2017, силни магнитни бури, промени в радиационното ниво, умопомрачителна  гледка на  изтегляща се  вода от океана ,последвана от  наводнения, непознати по мощ   урагани и земетресения – усещане за  Апокалипсис  във всеки профил във  facebook и във всека новина по света . И в цялата тази суматоха и природно/неприродна ситуация на катастрофа  , Германия  изправена пред избори.
    Същевременно , на  6 септември започва визитата на папа Франциск  в  Колумбия . Светият отец , с когото германската канцлерка Меркел има  цели 4 аудиенции за тази година ,  изпраща реципрочно към света, от това място , вряло до скоро в кацата на вътрешна  война ( негово или нейно ???)послание : Смирение и отворени врати.Това послание звучи като камбана по немската телевизия . Една от камбаните ,на които не е написано  името на Хитлер. Преди дни ,пак като прелюдия към изборите ,едно малко  градче/селце  в централна Германия   признава  ,че камбаната в местната църкава носи този  надпис , от който добрият германец е обучаван вече години наред да бяга като дявол от тамян ….и камбаната млъква,сега , след 70 години .  Ангела Меркел ,  дъщеря на евангелистки пастор , ще  да  е  самият  този ангел - носител на смирение и отворени врати, ни учат  телевизията и вестникът. Ангелът ,обаче,  не е предпазен нито от ударите на природата , нито  от катаклизмите в Германия и Европа , на които той ,изглежда , е божественият им създател. Aнгелът ,всъщност ,е с доста остри зъби , които точи  за трети мандат  в управлението на страната.

   Настоящата германска канцлерка е отрасла  в ГДР, с баща, който    се издига доста добре и високо  в църковните среди. Не мога да не кажа следното : ние , родените на изток  и преди 1989, знаем  как ставаше това. Семейството ползва определенени привилегии като например правото да пътува на запад , (  Ние , родените на изток  и преди 1989, знаем  как ставаше това.) Тя самата е активистка  в детските си и младежки години , руският език е сред любимите й предмети , участва в размени на студенти в Съветския съюз (  Ние  , родените на изток  и преди 1989 ,знаем  как ставаше това.) .1981 година е  секретарка за агитация и пропаганда в Съюза на свободната германска младеж  (източногерманският Комсомол) , това научаваме от неприродно неприятната   й биография  "Първият живот на Ангела М." на журналистите Ралф Георг Ройт и Гюнтер Лахман.  Дотук,  една типична история  на  пробивно момиче през времето на социализма .В последните месеци на социалистическия режим  обаче, тя поема нов курс, начело застава сред  протестиращите срещу комунизма , и много добре се справя , съвсем навреме , както   записалите се в България  в точните   минути  новопроизвели се дисиденти - една вълна от  бивши ченгета , подставени лица , под ръка с  шепа наивници,   лека  - полека избутани  впоследствие настрана . (  Ние ,  родените на изток  и  преди 1989, знаем  как ставаше това.) "Отидох на сауна с приятелка като всеки четвъртък вечер, а когато си тръгнах, граничният пункт на Борнхолмер щрасе (между Източен и Западен Берлин) беше отворен и аз просто минах от другата страна", разказва германската канцлерка  в предаване на телевизия А Ер Де. По този впечатляващ  начин , изпотена от топлия   влажен  въздух на  сауната ,младата Меркел  преживява историческото събитие на  падане на берлинската стена. Според авторите на  биографията  възходната й кариера  се дължи на политически обстоятелства, както и на нейните ментори - бившият шеф на реформаторската партия "Демократична промяна"  Волфганг Шнур и последният премиер на ГДР Лотар де Мезиер. Да вметна ,  министър на вътрешните работи в нейното правителство  господин де Мезиер  е   роднина на  въпросния полезен за нея някога другар де Мезиер. Ние , родените на изток и преди 1989, знаем  как ставаше това, щях да потретя ,но  се сетих ,че става дума за 2017 . И двамата покровители на Меркел са извънщатни сътрудници на ЩАЗИ, се казва  още в  книгата.

Меркел е израсла в диктатура , била е наистина малко ,но ново -новеничко  болтче в механизма й и това което се случва сега с Германия , прилича точно на мястото ,откъдето тя идва. Доказателства ще се намерят  в действията  на угодната журналистика,  в   цензурата и селекцията  на събития и хора  , които се налагат ,в открадването или унищожаването на изборните плакати на опозицията в навечерието на изборите  , както  и във факта ,че никога нейните конкуренти не са успявали в избори, независимо за какви нива говорим.  Тя намира начин още в зародиш да заличи всяка личност ,която би  заплашила нейната  победа .  Присъствието на Шулц в сегашните  избори е нещо , в което само той си вярва , изобразяват  го понякога в карикатурите  с червен  клоунски нос, намеквайки включително и за любовта му към алкохола . Официалната журналистиката в Германия е програмирана по определен и очакван  начин .Всеки ,   дошъл от  годините на социализма, го познава.Канят се в щоутата и политическите дискусиии избрани и  предимно едни и същи лица  , водят се разговори  по  очакван и желан  начин , при което осмиването на   противопоставящите се  е агресивно и директно .Ако има начин  да се избегне появата на различни мнения , прави се .

      И въпреки това , облакът над главата на Меркел става все по- черен и гъст . Независимо от  добрите прогнози за нейна победа на 24 септември  .

На предизборния   плакат с нейното туширано лице пише: За Германия, където всички живеят добре и с удоволствие , така че не е ясно    защо  хора по германските улици горят снимките й  , крещят “Махай се “, замерят  с домати .Пресата го обяснява като подбира индивиди  сред тълпата ,които изглеждат като клошари или наркомани . Ако я нарекат свиня , което се е случвало , като че е още по- добре  за тях.

   Бури  идват обаче и откъм  световната политика .

   Няма го  вече безцветния в политически смисъл Обама ,( единственият цвят който той показа  за 8 те години служба беше цветът  на кожата му,) иначе сред канонадата от овации на последното му посещение в Германия той  спомена  прочутите думи на Кенеди ”Аз съм берлинчанин”,  без да каже нещо наистина исторически значимо.Но  не е най –добрият в това  , неговата колежка Меркел  е направо майстор  в умението    да говори ,без да казва нещо .Положението,обаче, с новия президент на Америка  , чиито корени , по бащина линия ,  идват от Германия, и на когото би му приличало да каже тези думи , е  доста неприятно.Тръмп не  само не посрещна германската канцлерка с целувка , но дори не й протегна  ръка при една от срещите им  , което е направо скандално от гледна точна на дипломацията и дори на етикета .Но Меркел продължава да се прави ,че небето си е така ясно и да твърди Wir schaffen das , тоест Ще се справим .

И  продължава да  обича сбиранията на политици от световния елит , спомняме си например снимката на редицата европейски (ама не всички , подбрани по меркелски )политици , ръка за ръка по улиците на ранения Париж , веднага  след  терористичния акт срещу редакцията на френския сатиричен седмичник „Шарли Ебдо“ .Казва ли някой ,че  тази мила сцена едва ли  вече е възможна ?Не , мълчи се , в най –добрият  случай. Госпожа канцлерката  се опита да го повтори  това лято   в родния й град Хамбург , но  не й се получи,  беше истинска катастрофа , почти природна .Никой на никого не се зарадва там  , дори лицемерието загуби мазната си изкуствена усмивка .Последният  опит беше  с новия премиер на Франция Макрон ,  с когото ,обаче ,целувките  не се оказаха толкова сърдечни  ,както с бившия Холанд  и както навремето   целувките между Брежнев и Ерик Хонекер, на които вероятно тя е ръкопляскала  .Самият Макрон  излезе  враг на  пресата и медиите ,по – скоро както Тръмп , но като че и с амбицията да изземе  първенството от ръцете на Меркел в Европа.

   За загубите  ,които Меркел претърпя с брексита на Англия , няма какво да се коментира .Това  беше и е едно неоспоримо доказателство за погрешна европейска политика , водена от Меркел и нейните последователи  в Брюксел.Защото  вече дрънканията на красиви думи  звучат  единствено като дрънкания на оръжия  .

   Неприродни и може би малко нещо природни са катаклизмите , които идват откъм Полша.Известно е ,че дядото на Меркел е поляк , нейното бащино фамилно име е Кажмиерчак, преименувано на Каснер, но тя не се посрами да  поиска от Брюксел увеличаване на санкциите срешу Полша заради отказа да последват нейната диктаторска идея за примирена и отворена Европа.Цялата вишеградска четворка  за пореден път   я изненада неприятно  със  сплотеността и солидарността си .Точно   Източна Европа  роди и протеста срещу големите западни  супермаркети ,вкарали стоки с лошо качество , но с достатъчно висока цена за втората си ръка купувачи и по презумция  съевропейци .Истината за двойния стандарт лъсна , когато  беше вече огласена  и  новата фаза , в която преминават отношенията между страните от Европейския съюз   .

   До миналата година канцлерката все още често притичваше и до Турция за среща с Ердокан по въпроса за мигрантските потоци  , тогава по телевизията всичко изглеждаше  наред с Турция , сега , когато отношенията се обърнаха  ,  послушната преса изведнъж отвори уста за нередностите в  южната ни съседка  .

   Не са добри също и  сигналите ,които идват от Италия , и там почвата под краката на Меркел  се тресе , не само заради реалните земетресения , но и заради прииждащите като цунами лодки от  мигранти от Африка, за които  италиянците дадоха да се разбере  ,че са също толкова  фатални  и нездравословни за страната им, колкото истинските  .

  Най -патетична беше невероятно дългата  реч на Меркел пред клетката на дошлата от Китай панда .Нов опит за намиране на желаещи да подадат лица за нейните политически целувки ли беше това ?Обслужващата преса  ,естествено,се оказа много възторжена от случая , предаде събитието на живо ,в пълната му цялост, по принцип тя  следва вятъра натам, накъдето правителстото на Меркел   го духа.Пастири сред стада от овце ли трябва да е истинската им роля , или  е вярно ,че народите са като деца , които трябва да се възпитават , оформят по желаните калъпи, побиват малко ,хранят … Демокрация и свобода -думи ,които пълнеха със свеж ,чист въздух  замърсените ни гърди през 1989 , се оказаха просто думи. Ангела Меркел е един от хората  ,които до голяма степен ги превърна в такива .

Мариета Илиева -Пигелер

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...