Adsense-top

Бойко трябва да си ходи, може ли с 9% одобрение, да упорства да стои...

Президентът Румен Радев зае открито страната на протеста срещу Бойко Борисов утре. Направи го с дипломатичен език, но всичко е толкова прозрачно, че няма смисъл да се превежда.
"Явно има политици, които не осъзнават, че тъкмо корупцията може да блокира и загроби парламентарната република, която те уж отстояват" - заяви той. "Виждате колко голямо е недоверието в институциите (в парламента вярват 9% от гражданите - бел.ред.). Да назначавам председателя на антикорупционния орган изобщо не е самоцел. Много важно е този орган да работи ефективно, това е очакването на всички българи и трябва да се замислим сериозно върху него." - добави той днес пред журналисти, помолен да коментира думите на Цветан Цветанов. Зам.председателят на ГЕРБ бе казал, че президентът не може да назначава председателя на антикорупционния орган, защото не сме президентска република.  
„Само допреди няколко месеца във връзка с районирането при мажоритарните избори се настояваше от същите хора това да бъде направено от президента, като равно отдалечен от всички власти и натоварен с огромно обществено доверие. Сега нещо смени ли се?“, попита Румен Радев.  
В отговор на въпрос дали Калин Митрев трябва да напусне поста си в ЕБВР след направеното международно журналистическо разследване и отправените обвинения към него в лобизъм, президентът подчерта, че това е неприятен случай. „До момента разполагаме с медийни публикации. Мисля, че трябва да изчакаме компетентните становища на разследващите органи, както на българските, така и на европейските“, отбеляза още държавният глава.   „Нормално е в една парламентарна република да има искане на вот на недоверие, но те винаги трябва да бъдат аргументирани и съпроводени с алтернативни предложения“, заяви още президентът, в отговор на въпрос за заявеното от ПП „Воля“ намерение да инициира вот на недоверие към правителството.
Подобна серия от изказвания, в момент, когато се готви общонационален протест за изгонване на Бойко Борисов, еднозначно говори, че президентът е минал в лагера на бунтовниците.
Припомняме, че протестът е на 11 септември от 17 ч. пред Народното събрание.

ГН

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...