Adsense-top

Секретната Евродиректива 17... или как ще върнем парите, изнесени от Бойко...

Помните ли началото на историята с Вальо Топлото. Сигурно не. Нека ви припомня детайлите. Топлото изобщо не беше разкрит за нищо от Бойко Борисов. Нещо повече, след като го махнаха от поста "директор", той остана заместник-председател на борда на директорите на "Топлофикация". В абсолютно нищо не го обвиниха, а после той съвсем доброволно си напусна.
Тогава как стана всичко след това?
Тук идва интересното. Историята с Топлото беше затворена в България, но на него му се наложи да изтегли едни 200 хиляди евро от една сметка в Австрия, защото трябваше да разплаща ремонт. Австрия е офшорна зона за всякакви съмнителни пари, а Топлото е доста умен и с 30 години опит във външната търговия, е знаел къде да държи парите. Но... не е знаел за секретната и активна по това време Евродиректива 17. То и до ден днешен мнозина не я знаят и си мислят, че парите им са на сигурно някъде из офшорки или в швейцарски банки.
Евродиректива 17 е измислена за преследване на организираната престъпност навсякъде по света. Тъй като мафиотите се научиха да крият пари из офшорки и какви ли не убежища, ЕС тайно е приел разпоредба, която да гони тия пари навсякъде. И да ги блокира. В общи линии същата директива бе използвана срещу сръбски офицери, когато трябваше да обвинят сърбите за виновни за всичко във войната. Така разни хора, дето ходеха из Европа, и бяха проверили в Интерпол, че не ги издирват, в един момент ги арестуваха и твърде късно разбираха, че е имало тайна заповед да ги приберат. Десетки изгоряха така.
Но нас конкретно ни интересуват парите. Евродиректива 17, с която са запознати само неколцина най-висши комисари, и е гласувана от Комисията без комисарите да са я чели (такива постановления има при социализма и в България), та тази директива разпорежда преследване на всякакви съмнителни пари в ЕС, и извън него. И фактическото им блокиране.
Така еврата на Топлото реално са били блокирани от години, а той само си е мислел, че в Австрия има пари. Реално и до ден днешен не се знае чии са тия 10 милиона евро, защото се установи, че от фалирала "Топлофикация" толкова не могат да се окрадат. Най-вероятно Топлото е бил нещо като "пул за съхранение" на други пари от схеми в енергетиката. И е получавал процент като комисионер.
И парите, и комисионата обаче се оказват блокирани по силата на Директива 17. И в момента, в който той пробва да ги изтегли, се задейства директивата.
Тя не действа пряко. Иначе би издала съществуването си. Никъде не пише "конфискувани на основание на Директива 17". Не е така. Вместо това за парите фактически се забранява ползването им като се създават други административни пречки. Т.е. те си стоят на документи в банката, но никога не можеш да ги изтеглиш. Така като Топлото опита да вземе 200 хиляди евро, за да си плати ремонта, австрийците обявиха, че това е твърде голям и "съмнителен" превод. И го блокираха, защото е съмнителен. Виждате, никъде не се спомената Директива 17. След това се подаде сигнал до България, и тя бе инструктирана да започне разследване за "пране на пари". То започна и се превърна в основание парите да стоят блокирани в Австрия. Това разследване се точи вече 11 години и Топлото не може дори 1 евро да изтегли. Т.е. с административни процедури извън Директивата, тя фактически се прилага. Когато делата свършат, дори Топлото да бъде оправдан, няма да вземе парите. Ще стартират други процедури. И така може да продължи с десетилетия.
Точно същият е статутът на парите и на практически всички български политици, вкл. на Бойко Борисов. Всички те правят каквото е правил Топлото. А реално повечето са далеч по-тъпи от него, доколкото той все пак е спец по външна търговия, агент на ДС, и дълго е работил в социалистическо предприятие с дейност в чужбина. Топлото знае как да крие пари, но не е могъл да ги укрие от Евродиректива 17. Покрай него са потънали и други, чиито пари е държал.
Точно така ще потънат и останалите, вкл. Бойко Борисов. Никакво спасение няма. И то не само в Европа, а и из офшорните зони, вкл. тия дето уж не съдействат за никакви разследвания. Причината е, че там Евродирективата е инфилтрирала агенти, които действат като подставени лица. Нали знаете, че всички тия шмекерски фирми формално са собственост на някой местен адвокат или дори на клошари. Само че тия подставени лица всъщност са агенти. И те могат по всяко време да ви приберат парите, просто защото чисто формално, те се водят собственици. Вие не сте никакъв собственик. Разбира се, ако Бойко или друг политически бандит, държат офшорките на свое име, тогава са защитени. Но в този случай те могат да лъснат като дупе без гащи по всяко време и да станат за резил.
Евродиректива 17 е много ефективно средство за контрол, и реално работи. Повечето български политици дори не разбират, че нямат почти нищо в чужбина.
Директивата предвижда не само фактическа конфискация, но и връщане на окрадените пари. Един ден милионите на Топлото ще станат на България, независимо как завършат делата. Разбира се, до тогава австрийците ще си ги въртят и ще прибират печалбите. Но някога ще се върнат.
След 11-ти, като изгоним Бойко Борисов, можем да започнем спрямо него същото като спрямо Топлото. И тъй като става дума не за 10 милиона, а за милиарди, това е сериозен ресурс за опърпания ни народ. Но разбира се, Евродиректива 17 не може да се приложи спрямо действащ политик, защото той има много ресурси да създаде проблеми в ЕС, да осъществи репресии спрямо инвеститори на своя територия и пр. Но падне ли, и няма ли тези заложници, изгаря...
Припомняме, че първата стъпка е протестът на 11 септември от 17 ч. пред Народното събрание...
Цялата история около тази директива ни разкри бивш агент на ДС, след това (внимавайте шокиращо е), след това превербуван в Комисията, точно в отдела по приложение на Директивата. В момента е много разочарован от пълния погром в България и желаещ да помогне тя да се съживи.

Добри Божилов
05.09.2017

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...