Adsense-top

Обрат! US-армията се изтегля от Военно-морските си бази по света. Китай и Русия извадиха от строя бойните кораби на САЩ!


Нещо абсурдно, невероятно и в същото време многозначително, се случи вчера. Американците освободиха света от военното си присъствие. Знайно е, че САЩ владее планетата благодарение на тоталния си контрол върху океаните.
Решението за оттегляне обаче е вече взето: Целият военноморски флот на САЩ се качва на сух док в своите военни пристанища-бази. Макар и само за известно време!
Янките спират да тормозят държавите по море, защото през нощта на 21 август, по неизвестни причини, техен военен кораб се сблъска с голям търговски съд, превозващ десетки хиляди тонове нефт и нефтопродукти.
Гордостта на седмия американски флот, ескадреният миноносец „Джон С. Маккейн“, построен по най-новата технология „Стелт“ и въоръжен с крилати ракети, се сблъска с товарния танкер  Alnic MC, недалеч от бреговете на Сингапур. При това, катастрофата е можела да причини адски взрив на бойния арсенал на кораба.
В резултат на инцидента са изчезнали безследно 10 моряци на есминеца, а други 5 са ранени. Предварителните данни сочат, че задната част на корпуса е сериозно пострадала и корабът е бил извлечен с доста труд до пристанище в Сингапур.
Припомняме, че на 17 юни подобен инцидент стана с ескадрения миноносец на САЩ „Фицджералд“, който се сблъска с Контейнеровоза от Филипините ACX Crystal. В резултат на сблъсъка загинаха седем членове на екипажа, а трима бяха ранени. Самият боен кораб на САЩ бе сериозно повреден.
Тези повтарящи се и много близки по време инциденти принудиха ръководството на щатския флот да реагира. Началник щаба на ВМС на САЩ адмирал Джон Ричардсън вчера заяви, че военноморските US-сили спират всякакви операции на всичките си бойни кораби по целия свят.
Причините за тези сблъсъци засега са неизвестни. Според Ричардсън, има вероятност американските кораби да са станали жертва на кибератаки, въпреки че няма никакви доказателства в тази насока. Няма и нищо, което да сочи, че инцидентите са причинени умишлено.
Но каква е все пак вероятността два бойни кораба от състава на седмия американски флот да бъдат почти потопени от товарни танкери, само за два месеца?
Въпросът е уместен. Още повече, ако се има предвид, че военните кораби на САЩ са снабдени с най-съвременните и иновативни технологии за корабоплаване. И ако се отчете фактът, че тези есминци не се сблъскват с някакви малки и незабележими корабчета, а с огромни контейнеровози, които можеш да видиш отдалече…
Единият възможен отговор е, че американските военни кораби са построени по технологията „Стелт“ и товарните кораби не са ги видели на своите радари. А когато ескадрените миноносци са се появили в полезрението им, вече е било твърде късно за реакция. Защото огромен контейнеровоз не се спира за няколко минути.
Друг възможен отговор, който е възприет и от страна на разследващите органи на САЩ е, че екипажът, който е бил на вахта, се е предоверил на електрониката си и не е изпълнил целия комплекс от мерки, които иначе биха дали възможност да бъдат забелязани навреме големите товарни кораби. С други думи, американците са проявили вопиюща небрежност, а по всяка вероятност и некомпетентност, което е довело до инцидентите. Защото, за да се сблъскаш с тези плаващи грамади, трябва да си напълно сляп и глух. Или да не ставаш за моряк.
Третият, и по интересен отговор може да се крие във факта, че щатският есминец „Джон Маккейн“ в началото на август най-нагло и самонадеяно нахлу в Южнокитайско море. Влезе като у дома си в територии, които Китай счита за свои суверенни зони. Това, естествено, предизвика протести от страна на КНР. А и бойни кораби на китайските ВМС отидоха до „Джон Маккейн“ и го предупредиха, че трябва да се махне от суверенната китайска територия.
Само че американците, с присъщите им арогантност и безочие, не обърнаха внимание на китайските предупреждения. И в резултат щатският есминец бе протаранен и блъснат от огромен контейнеровоз. Разбира се, за такъв развой на събитията няма никакви доказателства. Но въпреки това е много възможно, сблъсъците да са част от негласно предупреждение на Китай към САЩ. Защото военните кораби на САЩ нахлуха безцеремонно в Южнокитайско море. Под предлог, че щели от там да плашат северна Корея. Но истинското им намерение бе за в бъдеще да създават неприятности на търговията, която Китай осъществява по този важен морски път към световния океан.
А от друга страна, непосредствено след тези сблъсъци, САЩ предприеха крути мерки спрямо Китай, заплашвайки го дори със замразяване на част от китайските авоари, които се намират в Съединените щати.
И последно: Само два такива инцидента едва ли са в състояние да принудят ВМС на САЩ да прекратят движението на своите бойни кораби по целия свят за неопределено време.
Явно янките са приели твърде насериозно китайските предупреждения. И откровено ги е хванал голям страх, че тези инциденти ще продължат. А от сметките съвсем не трябва да се отписва и Русия, която през последните две години със секретна своя технология на няколко пъти блокира системите за придвижване на няколко американски кораба.
Ето как Китай и Русия, без нито един изстрел, извадиха от строя могъщия американски боен флот. Skandalno.net

Автор: Иво Македонски, Skandalno.net

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...