Adsense-top

Проф. Илчев: Ако започне АЕЦ-Белене - няма кой да работи там

Резултат с изображение за изображения проф. илчев

”Много от хората, които влизат на второ и трето класиране, нямат интелектуален капацитет, за да завършат. Това каза по НТ проф. Иван Илчев, бивш ректор на Софийския университет.
За поредна година почти всички университети у нас са принудени да удължат приема на студенти и да правят четвърто, че някои и пето класиране. Причината - незаети места в почти всички висши учебни заведения.
 „Университетите дават завишени бройки за приема си. България обаче няма нужда от толкова много висшисти, особено в някои области. Много от хората, които влизат на второ и трето класиране, нямат интелектуален капацитет, за да завършат. Така че системата е сбъркана, започна да се поправя през последните години и се надявам, че след няколко години ще има резултати”, каза той и допълни: „Образованието е много консервативна система и трудно се променя. Необходимо е време. То зависи и страшно много от политиката”.  Софийският университет е сред първите 600 в света. Но се финансира по програми. Държавата я няма никаква. Ако тя си влузу в задълженията, а също и бизнеса, който прави само декларации, СУ ще бъде сред първите в света. Сега положението е лошо. Ако започне строителството на АЕЦ-Белене, няма да има кой да работи там. Специалисти се изграждат за 10-15, че и повече години, категоричен е проф. Илчев.
Студенти от Софийския университет също споделят мнението на проф. Илчев, че са нужни промени в цялата система и са нужни реформи във висшето образование.

Източник: Frog News

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...