Adsense-top

ЗАД ГЪРБА НА БОРИСОВ: Гърция, Македония и Сърбия свързаха Средиземно море с Дунав!

Резултат с изображение за изображения бойко борисов

Грандиозен проект на стойност 17 милиарда щатски долара ще реализират съвместно Гърция, Сърбиа и Македония, в рамките на който се предвижда Солун да стане ключов център за превози до Централна Европа , привличайки интереса на Китай.
Амбицията на гръцкия премиер Алексис Ципрас е да свърже името си с този мащабен проект, който се очаква да промени геостратегическото значение на Солун.
Става дума за свързването по вода на втория по големина гръцки град с Белград и Централна Европас помощта на реките Вардар и Морава.
Балканският канал ще бъде с дължина 650 километра и, преминавайки през Гърция, Македония и Сърбия ще стига до Дунав. Това ще е речен път с общоевропейски мащаби. С него през Дунав ще се стига до страни от Централна Европа и не само до там.
Проектът е приоритетен за правителствата на Сърбия, Гърция и Македония, а също и на Китай, който се интересува от намирането на алтернативни пътища, по които стоките най- бързо и при най- ниска себестойност да стигат до Европа.
Целта на проекта е да свързва Средиземноморието с Централна Европа чрез различни водни пътища, така че превозите най- бързо да бъдат пренасяни от пазарите в Китай до стария Континент.
Смята се, че при изграждонето на канала трудните места на реките ще бъдат заобикаляни с изкуствени канали, а близо до границата между Сърбия и Македония се предвижда да бъде изграден изкуствен канал, дълъг 30 километра, който ще сввързва река Морава с Вардар.
На свойред Китай смята Сърбия за важно част от новия път на коприната, чиято цел е китайски стоки да стигат бързо на пазарите на Европа.

Източник: BNews.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...