Adsense-top

Гърди си с рози накичи


Всеки, който не харесва Плевнелиев, е „комуняга“. Твърдението е на някои коментатори под предишната ми публикация. Толкова е примитивно това, че дори не си струва да бъде обсъждано. Кажете обаче, защо го харесвате? Защото бил мъж – беше написал един. Ами, добре.
Може да го харесвате ето и за какво друго – накратко ще изброя няколко забавни истории. Онова, което се крие зад тях, е описано в книгата.
Веднага след избирането му и още преди да се нанесе в президентската канцелария, Плевнелиев тържествено обеща да даде на БАН 14 милиона лева.  Академиците му повярваха и се възторгнаха. И нищо не получиха.
Отиде в Атон и стана ясно, че не знае, как се изписва думата „уважаеми“. Имахме водач, който ни Оважаваше. Не е малко.
Сетне втрещи препатилия български народ с откровението, че в предишния си живот е бил ирландска пастирка. Последното му прераждане било някъде през 1730 година.  Как ли щеше да се проявява по-нататък тайнствената жена в него?
Отиде с бронетранспортьор в село Бисер. Но пет години по-късно не навести Хитрино – в края на мандата вече не му беше нужно да продава фалшиви жестове на състрадание. Но дали изобщо разбра, че самата България е нещо подобно на село Бисер?
Посланик Уорлик го закара инкогнито в Афганистан с американски правителствен самолет.  Върна се и съобщи, че „международната общност” високо ни ценяла заради участието ни в Афганистан.
Сетне върна жеста на Уорлик и го повози с електромобил – като рекламен агент.
Никога не каза нито една дума за Циганското Надигане. Но когато Хилари Клинтън дойде в София, той я срещна с група цигани – а не с неколцина български бедняци-пенсионери.
При първото си посещение в Рим, в Деня на Светите братя, подари грамадно яйце на папата. Така разбрахме, че колкото по-кухо е нещо, толкова е по-помпозно.
По време на олимпиадата в Лондон се похвали, че на стадиона се е срещнал с кралицата и я поканил да посети България. И тя приела. Пет години по-късно тя още не знае, че е приела.
После се закани на атентаторите от Сарафово: „Каквото и да й струва, България ще накаже атентаторите от 18 юли”. И България ги наказа. По-късно пак се закани: „Не само, че ще ги хванем, но ще хванем и техните вдъхновители и ще ги посочим в ООН“. И ги показа в ООН.
Така един възрастен селянин се перчеше от екрана на мечката, която тормозела стадото му: „Аз тъй, мамицата й, аз онуй, мамицата й…”. Но когато репортерът го попита, какво ще направи, ако я срещне, той веднага се закани на самия себе си: „Ами, ще бегам, мамицата си…”.
Веднъж врачката/астрологът в него взе връх и той пророкува, че 45 милиарда евро щели да се изсипят в България до 2020 година.  И всички се сетиха, как Симеон щеше да оправи държавата за 800 дни.
Журналист от Би Би Си го попита: „Поискаха от вас да се направи одит на всичко, което е било продадено от падането на комунизма насам. Ще го направите ли?“. Плевнелиев отвърна: „Абсолютно“.  И нищо не направи – абсолютно.
Отиде на интронизацията на новия папа и го посъветва „Да води този свят със скромност“, тоест – да бъде по-скромен.
Нарече Живков лъжец – и назначи негов съветник за служебен премиер.
Направи и невъзможното Филип Димитров да стане конституционен съдия. Като награда, че онзи ликвидира българското земеделие.
Сезира Конституционния съд да отмени 20-процентната такса върху приходите на ВЕИ дружествата – от нея всяка година в бюджета щяха да постъпват 200 милиона лева, по 17 лева допълнително към унизителното подаяние, подхвърляно на всеки български пенсионер.
Докато лобираше за собствениците на ВЕИ дружества, две американски фирми почти едновременно затвориха заводите си у нас – единият за електроди, другият – за акумулатори; над 500 българи бяха изхвърлени на улицата, без да им платят полагащите им се две заплати; имало клауза, според която могат да ги получат, само ако са участвали в продажбата на сградите на въпросните заводи.  Тия 500 души, дори колективно да се бяха запалили пред Президентството, Плевнелиев нямаше и да погледне към тях – може би щеше да реши, че това е някаква илюминация в негова чест.
Похвали се, че на 10 ноември 1989 година отишъл на митинг – и то с тапет, на който пишело „Съд за виновниците“. Митингът беше едва на 18 ноември. Обаче Тапетният Герой спокойно се изрепчи: „Казах истината, сгреших датата!“. И сравни Живков с Хитлер.
На фестивала „Пирин пее“ раболепно целуна ръката на църковния разколник Брат Джон.  Обаче по време на честванията на Деня на София /2013/, се здрависа с официалните лица, поздрави и Знеполския епископ Наум – но мина покрай патриарха, без изобщо да му обърне внимание. Друг път пък целуна Патриарха по бузите, вместо по ръката. По бузите?!
А на една снимка от опелото на президента Желев, в храма „Ал. Невски“, бе хванат да се хили.
Един ден обяви, че Преходът бил свършил и постави началото на честванията „25 години свободна България“.
Плевнелиев така и не представи „първата дама“.  Това породи немалко слухове, но той не си направи труда да даде някакво смислено обяснение.
Неистово се натрапваше на публиката. Веднъж дори даде старта на 62-а колоездачната обиколка на България.
Обаче съвсем тайно се срещна във Виена с шефа на чужда корпорация, която дължеше на държавата милиони, а отгоре на всичко отказваше да ги плаща.

Източник: bultimes.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...