Adsense-top

Никола Груевски: ВМРО-ДПМНЕ няма да подкрепи Договора за добросъседство с България

Резултат с изображение за изображение борисов груевски

ВМРО-ДПМНЕ няма да подкрепи Договора за добросъседство, приятелство и сътрудничество с България. Това е заявил лидерът на партията Никола Груевски по време на срещата си с премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов снощи. 
Основен препъни-камък е постановката в Договора, според която Скопие няма да настоява за признаването на македонско малцинство в България, научи Епицентър.БГ.
 Срещата е протекла във видимо хладен тон, довериха източниците ни. Премиерът Борисов е изтъкнал пред Груевски важността на договора по пътя на европейската интеграция на Македония и към членството в НАТО. Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ се е съгласил с това, но е заявил позицията си, че той не отговаря на националните интереси на страната.
В позиция на партията, разпространена снощи, от ръководството на ВМРО-ДПМНЕ заявяват, че имат конструктивни и съществени забележки и предложения за неговото подобряване. 
Пред Борисов Груевски е подчертал, че ВМРО-ДПМНЕ има по въпроса принципни, дългогодишни и аргументирани позиции, чиято основна идея е да се постигне договор, който няма да остави чувството за победител и победен, и който ще реализира идеята за истинско и равноправно приятелство и сътрудничество между двете държави и народи. 
Той информирал Борисов, че съгласно становището на Централния комитет на партията ВМРО-ДПМНЕ няма да даде подкрепа за договора, който подписа марионетното правителство на Зоран Заев, се посочва в изявлението. 
От партията посочват, че двамата са подчертали общата ангажираност за насърчаване на добросъседските отношения в сферите от общ интерес, както и интеграцията на Република Македония в Европейския съюз и НАТО. Груевски е изтъкнал, че ВМРО-ДПМНЕ е за задълбочаване на приятелството между Република Македония и Република България, икономическото развитие и подобряване на сътрудничеството между македонския и българския народ.

Източник: Епицентър

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...