Adsense-top

Проф. Константинов: Ролята на опозицията е на хищника, който гони стадото и поддържа здравето му

Резултат с изображение за изображения проф. константинов

Ролята на опозицията е точно като на хищника, който бяга след стадото и поддържа неговото добро здраве. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ политическият анализатор проф. Михаил Константинов във връзка със 100-те дни управление на кабинета „Борисов 3“. 

„Опозицията не даде 100 дни на кабинета и аз смятам, че това е правилно. Стига с тези 100 дни. Това е едно напомняне за стоте дни на Наполеон от връщането му от изгнание на брега на Франция и разгрома му при Ватерло. За мен тези 100 дни са едва ли не едно очакване за разгром на стотния ден. Не трябва да бъде така, трябва да се влиза с летящ старт в управлението. Кабинетът "Борисов“ 3 направи точно това, така че той нямаше нужда от никакви 100 дни“, коментира проф. Константинов. По думите му работата на опозицията е точно това – да критикува дори ако някога е несправедлива тази критика. 

„Както се казва без вълци, които да ядат мършата на стадото, стадото залинява. Това е основен биологичен закон. Очаквам опозицията да бъде още по-активна и даже да бъде безпощадна в някакъв смисъл, защото от това има полза самото управление. То по този начин чисти гнилите неща в себе си“, каза още проф. Михаил Константинов. 

Очаквам двамата генерали от „Дондуков“ 1 и „Дондуков“ 2 да се разберат по военному и да действат за интересите на републиката, каза още той. 

„Очевидно между премиера и президента има едни отношения на взаимно уважение. Казват, че могат да работят заедно, въпреки че кой знае какво нямат на този етап да вършат. В председателството и в някои други инициативи е добре да има пълен синхрон между „Дондуков“ 1 и „Дондуков“ 2, още повече, че в прерогативите на президента влиза и едно много съществено участие във външната политика. Очаквам там отношенията да бъдат даже и още по-добри, както се казва двамата генерали да се разберат по военно му и да действат за интересите на републиката“, коментира проф. Константинов. 

Според него в правителството със сигурност се вижда стабилност до средата или по-скоро до края на следващата година, защото „няма кой разумен човек да клати държавата дотогава“. 

„А като мине 2018 г., отива към преваляне на мандата и няма да се изненадам, ако се изкара докрай. Винаги трябва обаче да имаме едно наум, че може да стане нещо изненадващо. Разчитам, че ще се усети едно постепенно подобряване на икономиката в страната и това би трябвало да успокои страстите и хората да разберат, че от тях зависи това, което се случва в страната“, каза още политическият анализатор.

България влезе в ролята на посредник между Берлин и Анкара, което също е много важно, защото Берлин е самостоятелен център на власт в Европа, каза още проф. Михаил Константинов. 

„Като че ли там се видяха също позитивни резултати. Тоест тази посредническа роля отговаря и на геополитическото положение на България, което е особено важно и неговото значение още ще нараства. Ако някой мисли, че с геополитиката е свършено, дълбоко греши. Геополитиката винаги е била основен двигател на международните отношения“, коментира проф. Константинов. 

За представената управленска програма, той посочи, че има прекалено много общи приказки в някои нейни части. 

„Част от нещата, които се поставят като цел, очевидно ще бъдат изпълнени, други няма да могат да бъдат. За мен е по-важно да се набележат приоритетите, по които ще се работи, а пък какво точно ще се прави след 3-4 години е доста трудно да се каже на този етап. Важните неща, които трябва да бъдат направени, са очевидно мерки по демографската катастрофа, която ни е връхлетяла, мерки по опазване на природата на България и разбира се потенциала на българския народ, който в момента бих казал, че е засегнат от негативни процеси“, допълни той. 

По думите му трябва да се прекрати изтичането на мозъци от България, включително и на децата на държавата. 

„Тези 8000 или 10 000 деца годишно, които напускат страната, за да учат в чужбина и повечето остават и раждат децата си там. Това е една невъзвратима генетична загуба за България. Това нещо трябва да бъде прекратено. Българите трябва да останат в България“, каза още проф. Михаил Константинов. 

Сегашното правителство доста бързо се сработи и отбеляза голям външнополитически успех с подписването на договора с Македония, отбеляза проф. Константинов. 

„Това беше един доста спокоен период. Нямаше активна законодателна дейност и кой знае какви събития, но аз лично оценявам това като позитивен факт. Когато произвеждаме калпави закони и създаваме паника и тичаме насам-натам, това не са добри неща. Работата трябва да протича спокойно. Правителството доста бързо се сработи. Отбеляза се един доста голям външнополитически успех, въпреки че предстои ратификация на Договора с Македония. Аз имам известни опасения за това какво ще се случи в македонския парламент“, коментира проф. Константинов. 

По думите му за България няма съмнение, че договорът ще бъде подкрепен. 

„Българската държава направи своята стъпка и затова трябва да бъде поздравено правителството, външно министерство и всички останали правителства преди това, които са работили в тази насока. Искам да подчертая, че по принцип за България договорът с Македония е важен, но не кой знае колко много. Той е много важен обаче за Македония и за нейното бъдещо евентуално еврочленство и интеграция в евроатлантическите структури. Там нещата тръгнаха добре и това се оценява позитивно. Има някакъв устойчив икономически ръст, макар и малък. В общи линии, без да са блестящи, нещата протичат добре“, допълни политическият анализатор. 

Той уточни, че в сравнение с кабинета „Борисов“ 2, когато коалицията беше с Реформаторския блок, сега нещата протичат доста по-спокойно. 

„Въпреки че мнозинството е сравнително крехко, мисля, че общо 122 депутати, са сработени управленските екипи. Засега не виждам нещо особено тревожно да се случва. Това, на което трябва да се наблегне, е да се форсира подготовката по председателството, защото там сигурно ще има проблеми. Нещо много лежерно се отнасяме към този въпрос. Мислим, че имаме време до края на годината, ние толкова време нямаме. Трябва до септември-октомври да сме готови поне със строителната част – ремонтът на НДК, естакадата към Терминал 2. Разчитам, че и най-сетне ремонтите в София ще приключат, защото през септември месец ще бъде пълен ад“, каза още проф. Михаил Константинов.


Източник: Епицентър

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...