Adsense-top

Новата училищна програма в Турция: Уроци по джихад заменят Дарвин


„Образованието в Турция никога не е било светско, а сега в програмата има и задължителни часове по религия. Сега  също така се въвежда и преподаване на концепцията за джихад –  това е просто ужасно“ – казва  38-годишната майка на турски ученик.
От този  септември училищата в Турция започват да работят  по нова програма, а съдържанието и  много тревожи както тази туркиня (от страх за своята безопасност, тя помоли да не се споменава името й), така и много други родители.
„На  9 години, на 10 години  децата започват да учат  в клас наизуст молитви от Корана. Аз считам, че религиозното образование трябва да се дава  у дома си, а не в училище.“ – казва събеседничката на  Би-би-си.
Промените ще засегнат програмата на първи, пети и девети клас, и най-много противниците на новата програма, в допълнение към концепцията за джихад, ги тревожи, че от програмата е изхвърлено   преподаването на еволюцията.
Освен това в  програмата е съкратено  времето, отделено за изучаване  на биографията на основателя на светската турска държава Мустафа Кемал Ататюрк, но се увеличава броят на уроците по религия. 

Източник: НЕПОЗНАТО

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...