Adsense-top

Цената на памука се вдигнала на световните пазари и за това поскъпнали униформите в МВР

Резултат с изображение за изображение български полицаи

Цената на памука се е вдигнала на световните пазари и за това униформите в МВР поскъпнали. Това е едно от обясненията, които синдикатите са чули от политическото ръководство за некачествените, но скъпи униформи. Кубинките пък във вещевата заявка били по 100 лв., а заводската им цена е 38 лв.
Обяснението – само една фирма се явила на обществената поръчка и предложила високата цена. Това коментираха служители на МВР от Бургас, които днес се събраха на протест пред Съдебната палата в града.
Областната дирекция е една от най-натоварените и от към престълнения, и от към пожари. През лятото тук отпуските се ограничават, по избори също. „Това води до натрупване на невзети почивки и колегите не могат да се възстановят“, коментира Генади Тенев от Синдикалната федерация на МВР.
Самият той днес разбрал, че е предложен за наказание. Причината – необосновано забавяне на разследвания, които води. „До скоро имаше една графа за натовареността. При мен тя беше 330%, т.е. реално аз върша работата на трима. Няма как да свърша целия обем, при условие че месечно водя около 40 – 50 производства. По всяко едно от тях аз имам да извърша 8 различни действия. Това означава, че за 168 работни часа на месец, трябва да извърша 400 различни действия, за да приключа в срок. Мислите ли, че е възможно“, обясни Тенев.
Родните полицаи са и единствените в Европа, които са въоръжени с пистолети, разработени в средата на миналия век, през 1948 год.
Липсата на достатъчно хора и техника е проблемът на пожарникарите. На много места те не могат да бъдат по трима в екип, каквито са изискванията. Това в рискови ситуации застрашава живота на огнеборците, обясниха протестиращи. „В големите градове имаме горе долу добро оборудване и предпазно облекло. В малките населени места обаче има колеги, които все още ходят с каски от преди 20 години, нямат техника, липсват и кадри“, обясниха от синдикат „Огнеборец“.
За 4 години, откакто е започнала специализираната акция по границата, нови високопроходими автомобили няма, няма и дрехи, обясни граничният полицай Дарин Тодоров. „На работа съм облечен с мои дрехи. Една станция и един пистолет. Всичко останало е мое. Това мога да кажа на ръководството за ритмичните доставки“, допълни той.
Униформените на границата не знаят как ще изкарат и поредната зима там. „Сега са закарали фургони, в които да се подслоняват полицаите. Те обаче не са пригодени да се отопляват на твърдо гориво. Трябва да има генератори, обаче има ли обществена поръчка за тях и колко време ще чакаме. Правителствата се сменят, а проблемите остават.“
Повечето служители на Гранична полиция в региона имат и друг проблем. Транспорт до работното им място не е осигурен. „Аз работя на КПП, което е на 30 км. от родния ми град. Смените са по 12 часа, пътуването през зимата е опасно, пътува се при лоши условия“, обясни Таня Шехпазова, която беше на протеста и с двете си деца.
Протестиращите настояват също така и заплатите им да се обвържат с минималната или средната за страната. В последните години базата, на която се изчисляват възнагражденията в МВР е вдигната едва с 4 лв.

Източник: gramofona.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...