Adsense-top

Партията, която се отказа от субсидията си, иска държавен имот в София за централа


Партията "Възраждане" е поискала от областния управител на София Николай Пехливанов да й отпусне държавен имот, в който да премести централата си. Това потвърдиха пред "Дневник" от областната управа и лидерът на партията Костадин Костадинов.

"Възраждане" получи 1.1% от гласовете от парламентарните избори на 26 март. Това й даде право на държавна субсидия, от която обяви, че се отказва и държавен имот за централа. Областните управители обаче могат да откажат да предоставят държавен имот, за разлика от партиите, които са преминали 4%, на които нямат право на отказ.

Дай, за да взема

"Искаме държавен имот, защото имаме право на това", каза Костадинов пред "Дневник", като посочи, че партията има желанието да плаща наем за имота, както е по закон. Той обаче има съмнения, че такъв ще им бъде предоставен, за което не е и особено притеснен. "Както сме оцелявали досега 3 години, ще продължим и за вбъдеще", каза Костадинов. От създаването на партията през 2014 г. централата й се намира на столичния булевард "Христо Ботев".

От областната управа на София казаха, че нямат практика да отказват на партии, които поискат държавни имоти. Посочиха, че все още очакват партия "Възраждане" да им изпрати всички документи, за да могат да започнат процедурата. Най-вероятно ще бъде предложен имот на ул. "Цар Калоян".

Премълчаната истина

Костадин Костадинов каза, че партията му дава добър пример как да се харчат субсидиите, като предоставя своята за благотворителност. С парите от медийните пакети за изборите, които също се отпускат от държавата, нещата изглеждат малко по-различно.

От 20 часа всяка събота по телевизия "Евроком" се излъчва предаването "Премълчаните истини" с водещ Минчо Христов. На изборите на 26 март той беше кандидат за депутат от партия "Възраждане", като водеше листите й в 25 МИР в София и в Пловдив. За тези избори партията е платила на "Евроком" над 20 хил. лева от медийния си пакет - парите, които се отпускат от държавния бюджет. Справка на сайта на телевизията показва, че Костадин Костадинов е гостувал поне два пъти на Минчо Христов в предаването "Премълчаните истини" - на 11 и 18 март.

Партията е платила и 2 хил. лева на дружеството "Муузон", което е собственост на Мартин Радославов. Той е мажоритарен акционер в дружеството "Ню медиа груп", което издава таблоидните вестници "Уикенд" и "Таблоид" (бивш "Всеки ден").

Партията има и едно неодобрено от Централната избирателна комисия плащане в размер на 1200 лева. То е към дружеството "Ен Ем Медия", издател на вестник "Ретро". На сайта на вестник има линкове към сайта "ПИК", както и към блога на неговия издател и редактор Недялко Недялков.

Телевизия "Евроком" получи 103 хил. лева или една пета от средствата от медийните пакети за изборите на 26 март. Сумата бе по-голяма от тези на всички останали телевизии и медии. Договори с "Евроком" бяха сключили основно малки партии, два инициативни комитета и един независим кандидат. От тях единствено партия "Възраждане" премина прага от 1% - около 1.6 млн. лева. Впоследствие обяви, че ще ги даде за благотворителност. Към момента от тази сума от партията са платили 130 хил. лева на Центъра за асистирана репродукция, за да подпомогнат около 50 семейства за инвитро процедури.

Източник: Дневник

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...