Adsense-top

Д-р Калоян Методиев: Либералният ред в Европа пази терористите чрез социалните си системи

Резултат с изображение за изображения калоян методиев

В четвъртък, 17 август, тероризмът удари каталонската столица Барселона, оставяйки най-малко 13 убити и 100 ранени, когато бял микробус навлезе на популярната сред туристите улица „Ла Рамбла“ в сърцето на каталонската столица и измина около 500 метра, прегазвайки невинни хора в една от най-оживените точки на града.
Защо Западна Европа отново допусна да бъде пролята кръвта на невини хора и има ли как да се справим с тероризма са само час от въпросите, които д-р Калоян Методиев, политолог в „Институт за стратегии и анализи“ и университетски преподавател коментира в интервю за Радио „Фокус“ – Пирин. 
- Д-р Методиев, преди по-малко от 24 часа Европа отново настръхна от поредния терористичен атентат в Барселона. Защо там и защо сега? 
- На базата на 14 атентата от последните две години може да се каже, че общото е Западна Европа, оживени места, търсят се празници или туристически струпвания. Ислямският тероризъм води война срещу Западна Европа и търси изненадата. 
- Впечатление направи, че и този атентат бе извършен с микробус. Нова мода ли е това сред терористите? 
- Това не е нещо ново, но все още е работещо. Камиони и коли се използваха на празника в Ница, на коледния базар в Берлин, на мостовете в Лондон. Терористите изпитват нови техники и ако работят ги експлоатират, колкото се може. Предполагам, че сега се обмислят нови методи, места, подходи. Милиарди евро ще се харчат в следващите години в цяла Европа, за да се отделят пешеходните зони с бетонни и стоманени колчета. Докато онези променят тактиката. 
- Безсилна ли е Европа пред терора и защо въпреки мерките, които се взимат атентатите продължават да се случват? 
- Срещу този тип тероризъм, който е някакъв вид партизанска война, е почти безсилна. Терористите са гъвкави, креативни, интелигентни, обучени, мотивирани. Освен това либералният ред ги пази чрез социалните си системи, мултикултурни политики, фанатизма на многообразието и т.н. 
- В Барселона, където е извършен самия акт, е имало доста жандармерия преди случилото се и въпреки това се стигна до този кървав резултат. Защо? 
- Тия хора отиват да умрат. Жертвите можеха да са от самата жандармерия. Ако не се знае какво точно се готви, не можеш да спреш такъв човек. Чрез внедряване на агенти постоянно се предотвратяват опити за атентати, но виждате, че това не е достатъчно. 
- Д-р Методиев, каква според Вас е най-правилната формула за решаването на проблема и всъщност има ли въобще такава, как мислите? 
- За да се намери решение, първо, трябва да се проведе откровен дебат, а не политически коректни клишета, които се изсипват преди, след и около всеки следващ атентат. После трябва промяна на политическата среда. Има достатъчно атентати, за да могат да се правят генерални изводи, въпреки че на Запад бягат като от чумави от думата „генерализация“. Истината е, че Европа не може да храносмели исляма. Оставили са ги на своя територия със собствени квартали, икономика, училища, облекло, език…. постоянно пукаш нови. Всяка паралелна държава, рано или късно, излиза от контрол. Мисля, че Западна Европа е много по-напреднала от Източна в много отношения, но относно този проблем може много да се поучи от нас източноевропейците. 
- Основната цел на терористите е да всеят страх и като че ли постигнаха това което искаха. Защо допуснахме да се „Отвори кутията на Пандора“? 
- Атентатите са чести и това, за жалост, ги рутинизира като новина. Някои сайтове тази сутрин вече бяха сменили водещите заглавия с нещо за Тръмп или местни истории. На всеки следващ атентат се отделя все по-малко време. Свиква се. Молиш се да не си ти, пробягват ти такива мисли като си на места със струпвания на хора в центъра на града, и продължаваш да живееш. 
- Малко клиширано ще прозвучи следващия въпрос, но ще престанат ли някога атентатите в Европа и къде стои ние на картата на тероризма? 
- Преди седмица бившият директор на МИ5 – Джонатан Еванс обяви, че ислямският тероризъм е генерационнен проблем и ще продължи 20-30 години. Същото каза и предишният директор през 2007 година, което означава, че 20 години е нещо е минимумът. Проблемът с поколенията е, че са различни, но едното възпитава следващото. А има и източници на вдъхновение и финансиране, които си функционират. Ние, в България, не сме застраховани, но ако се запечатат границите, по сингапурско-израелски модел, и се работи твърдо спрямо нелегална имиграция и гета у нас, мисля, че е по-добре. 

Автор: Ливия НИНОВА

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...