Adsense-top

ГЕРБ намериха клошар за виновен, дето пожарът прокара трасето, дето техните фирми искаха...

Екологична катастрофа остави след себе си пожарът, вилнял четири дни в подножието на Пирин планина и разпрострял се върху близо 15 000 декара на територията на две общини - Симитли и Кресна.

При пожара, лумнал към 13.30 ч. в четвъртък край симитлийското село Мечкул, изгоряха хиляди декари треви, храсти, гори - широколистни и иглолистни, унищожени бяха дребни и беззащитни животински видове, за щастие не бяха допуснати жертви сред населението на селата Сенокос, Стара Кресна и Ощава.

Най-големият до сега, според всички, пожар в района, се „разходи” от Мечкул до село Влахи, където бе спрян. Съвпадение или не, пожарът вилня там, където трябва да минава трасето на бъдещата автомагистрала „Струма”, пише БГНЕС. Измежду няколкото възможно маршрута, точно този е за който лобират близките до ГЕРБ фирми, които се гласят да строят.

И вътрешният министър Николай Радев и главният секретар на МВР Младен Маринов определиха като „партенка” версията на местните хора, че пожарът е запален за разчистване терена за строителството магистралата. Премиерът Бойко Борисов отново се прави на ни чул, ни видял, точно като при суджука и всички останали схеми на партията му, които все се случват без той да знае.

При пожара изгоряха покривите на няколко къщи, изпепелена бе изцяло дървена барака и лек автомобил, попаднали просто на пътя на огъня. Спасени от опожаряване от тласканите от вятъра пламъците бяха селата Сенокос, Стара Кресна и Ощава.

Вчера в тези села влезе жандармерия, за да почувстват местните хора, че имат сигурност и подкрепа от страна на държавата. В гасенето на най-големия пожар, избухнал на територията на Югозападното държавно горско предприятие, участваха близо 600 души и доброволци от системата на МВР, отбраната и горите, както местни хора и доброволци. Заради пожара, гасен и от въздуха с хеликоптери, бе мобилизирана противопожарна техника от съседните области-софийска, пазарджишка и пловдивска. А кризисният щаб бе оглавен от министър Валентин Радев. Той обяви, че лично агитирал минаващите шофьори да не си хвърлят фасовете. И точно пред него някакъв си хвърлил фаса. С това става ясно, че очевидно някой шофьор, или клошар ще излезе виновен за това, че трасето е прочистено точно където герберските фирми искаха.

Пожарът горя върху трасето на транзитния газопровод за Гърция, изключени бяха и двата далекопровода от 400 и 110 кило-волта, преминаващи през района на огнената стихия. По пожара прокуратурата образува досъдебно производство срещу неизвестен извършител, а размерът на нанесените щети тепърва ще бъдат установявани. Днес най-вероятно пожарът окончателно ще бъде загасен, но екипи на пожарната и горски служители остават да дежурят на място поради голямата опасност от възобновяването му в отделни огнища.

Източник: ОфНюз, с редакции, заглавието е на редакцията

4 коментара:

  1. Аман от простотии.Много разбирачи!

    ОтговорИзтриване
  2. Пали и поръчва на огъня от къде да мине :)

    ОтговорИзтриване

Кажете си мнението...