Adsense-top

Тока от вятър в САЩ е по-евтин от АЕЦ „Козлодуй“


Според Министерството на енергетиката на САЩ цената на тока от вятърни електрогенериращи мощности е ударила историческо дъно от 2 цента/кВт.ч, което по днешния курс на БНБ (1,67 стотинки за 1 щатски цент) прави около 4 стотинки/кВт.ч.
Ето официалното съобщение на МЕ на САЩ в образователната статия:
5 Things You Should Know About Wind Energy
„ПЕТ неща, които трябва да знаете за вятърната енергия“
А ето го и едно от тези ПЕТ неща, което нас най-живо ни интересува (за по-добър преглед и прочит кликнете с мишката върху снимката на графиката):
В най-долният край на снимката, подчертаното с червена линия от мен, е разписано буквално следното: „Цените на договорите за закупуване на вятърна енергия (PPA) – т.е. цената, на която се продава електроенергията – остават ниски и конкурентни, близо до 2 ¢ на киловатчас през 2016 г.“.
На самата графика цените са в единици ДОЛАРИ за МЕГА-МАТ-ЧАС, но превърнати в ЦЕНТОВЕ за КИЛО-ВАТ-ЧАС се получава това, за което се говори в подчертания текст.
А сега е моментът да ви припомня „Последното престъпление на Иван Костов„, където ви показах схемата по която политико-енерГЕПИйната мафия забрани от 1-ви юли 2017-та г. на АЕЦ „Козлодуй да продава на цени под 5,5 стотинки/кВтч., при това НЕ за нас!!!
До 1-ви юли най-ниската цена на която АЕЦ-а продаваше беше ТРИ стотинки/кВт.ч, при това имаше и малко за нас, а вече … ни остана само супата.
Скоро вече ще духаме само гореща вода, а нищо чудно да ни принудят да духаме и хладка такава?
А защо нещата стоят така може да ви помогне да прогледнете „Мутра по бели гащи„.
А от „Къде е България?“ ще си спомните или пък ще узнаете, колко вятърни перки са построени и пуснати у нас, за последните ДВЕ години.

Автор: Георги Котев

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...