Adsense-top

Управленската програма на кабинета: Нищо, ама абсолютно нищо


Три месеца след като пое властта, кабинетът, известен като ”Борисов-3”, представи Управленска програма за 4-годишно управление. В нея обаче има само пожелания и само две цифри за след 4 години-обещава се 650 лева минимална и 1500 лева средна работна заплата.
Но и това не е обещано категорично, макар че до 2021 година има много време.Точният текст е „Създаване на условия за ръст на икономическата активност, който ще позволи достигане на равнище на средната работната заплата до 1500 лв. в края на мандата“.
На цели 100 страници са употребени толкова много клишета и думи без никакво съдържание, че непредубеден човек се пита дали е имало въобще необходимост правителството, което работи ден за ден да приема подобен изпразнен от съдържание документ.
Например, записано е, че ще се модернизира жп линията София-Септември. Но не е казано кога, с какви средства, откъде ще се вземат и кой ще отговаря, ако това не стане.
Не е новина, че в кабинета няма хора, които са в състояние да формулират задачи, да им определят срокове и да ги обвържат с осигуряване на финансиране и срок за изпълнение. Но това, което е сервирано е наистина безумно. Преценете сами, как ви звучат тези изречения от Управленската програма:
-Цел 26: Повишаване предлагането на подготвена съгласно потребностите на
работодателите работна сила.
-Мярка 394: Повишаване компетентността на медицинските и немедицински специалисти и
изграждане на капацитет и умения за консултиране и подкрепа с цел превенция на основните
ХНБ.
-Мярка 518: Обновяване на инструментариума, свързан с учебния процес.
-Цел 155: Създаване на оптимални условия за развитие на ефективно поливно
земеделие и превенция на риска от наводнения, бедствия и аварии на територията на
регионите.
На практика цялата управленска програма е такава- усъвършенстване, създаване на условия, повишаване, изпълнение на приета програма и т.н. Без нито един срок, отговарящ министър и идея за финансиране. При това положение всяка мярка, цел и намерение могат да се тълкуват както иска правителството и премиера.
Нещата придобиват трагико-комичен оттенък в разделите, посветени на икономиката и финансите. Тук като цел е записано „Подобряване на инвестиционната среда“, а като мярка- Актуализиране плана за действие с мерки за преодоляване пречките пред инвестициите“. Ако някой разбира какво означава това на фона на драматично ниските инвестиции в последните една-две години, нека да каже.
Коалиционният партньор, представляван от Валери Симеонов и Красимир Каракачанов присъства с някои от отдавна известните си идеи, но и те представени в общия стил на програмата-пожелание без конкретен срок, пари и отговорен министър. Патриотите са записали въвеждането на военно обучение в училище и подобряване на обучението по родолюбие. Пожелания, които отдавна слушаме без да видим нещо реално да се прави по въпроса.

Източник: bultimes.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...