Adsense-top

За Румъния - хеликоптерите на "Еърбъс", за България - потупване по рамото

Че вече изоставаме на светлинни години от Румъния, си го знаем, но някак още по-ярко заблестя този факт след посещенията на френския президент Еманюел Макрон в двете страни. Извън лъскавите официални посрещания и клюки за тоалетите на първите дами, съвсем в сянка останаха икономическите измерения от визитата на държавния глава на Петата република на Балканите.

Да погледнем какво се случи при посещението на Макрон в Букурещ. Бяха подписани две двустранни инвестиционни споразумения, информират колегите в северната ни съседка.

Френската компания "Еърбъс“ ще удължи с 10 г. изключителния договор с румънския производител на хеликоптери "ИАР Брашов“ за сглобяване на тежкотоварния H215M. А румънската компания ще стане основен изпълнител на всички бъдещи поръчки за H215M, които Министерството на отбраната в Букурещ може да направи.

Също така Букурещ ще закупи противотанкови ракети от френската група MBDA чрез споразумение с румънската компания Rommar. Френската компания обмисля също инвестирането в производството на военно оборудване в Румъния.

Да сте прочели някакви сериозни икономически новини при посещението на Макрон във Варна? Въпросът е реторичен, разбира се, че не. Само общи приказки за Шенген и еврозоната и потупването по рамото за "Парле ву франсе" Борисов.

А Франция, предвид големината и близостта си, е твърде скромен инвеститор у нас. За периода 1996-2016 г. френските инвестиции в България са в размер на 1.561 млрд. евро по данни на БНБ, с което страната се нарежда едва на 12-то място по този показател.

Очевидно, въпреки всички хвалби на премиера, така и не можем да извлечем икономическа полза от отличните му отношения с европейските лидери. А причината е много проста - въпросът не е до целувки и прегръдки, а до това, че истински реформи в България така и не бяха направени. Заради което и сериозният европейски бизнес бяга от България като от чума.

Източник: Банкеръ

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...