Adsense-top

Елитните квартали в София крадат повече ток от ромските махали

Елитните квартали в София крадат повече ток от ромските махали

В елитните квартали и в центъра на София, а не в ромските квартали, са засечени най-много кражби на ток, обяви енергоразпределителят ЧЕЗ, който обслужва цяла Западна България. Собственици на заведения, хотели и офиси също допринасят за трупането на загуби, предаде bTV. Неотдавна от ЧЕЗ дори хванали видна обществена личност да краде ток за къщата си с басейн в столицата. От ЕРП-то обаче не казват кой е човекът. Огромни кражби на ток, достигащи 50% от подадената енергия, са били засечени и във врачанското село Галиче, прочуло се с делата срещу скандалния кмет Ценко Чоков.
Елитните квартали в София крадат повече ток от ромските махали
Чешката компания вече е поставила нарочни измервателни уреди на всички свои трафопостове. Те са важни, защото показват какво количество електроенергия влиза в трафопоста и ако някой краде ток, ЕРП-то вижда разликата и локализира района. След това специална апаратура показва точното място на незаконното включване, пише "Сега".
В района, в който работи ЧЕЗ, лидер по броя на хванати кражби е София - за първите шест месеца в столицата са засечени 883 нарушения. На второ място е поставена София-област (511), а третото място държи Враца (508). "Най-скромно" с кражбите се представят Видин (162), Перник (171) и Кюстендил (198), показва справка на ЧЕЗ, предоставена на вестника.
От нарушения се оплакват и от ЕВН. Макар кражбите при тях да намаляват, за периода януари - юни компанията е отчела 7077.2 мегаватчаса откраднат ток за над 925 хил. лв. През същия период на миналата година откраднатата еленергия е била 10 876 мегаватчаса и е струвала общо над 1 млн. лв. Към момента ЕВН е монтирало повече от 700 000 "дистанционни" електромери в Югоизточна България, където работи. Така половината клиенти на австрийската компания вече има уреди с отчет от разстояние.
От "Енерго -Про" казаха, че до края на юли са засекли близо 2200 на кражба на ток, а общото количество консумирана, но неотчетена енергия е над 11 800 МВтч. Профилът на нарушителите е различен - енергия крадат както битови потребители с различен социален статус, така и фирми, които се опитват да си спестят разходи. По данни на компанията за последните две години са осъдени общо 317. Ефективни присъди имат само 8 от нарушителите, а други 83 са получили условни. Всички останали са наказани с пробация, сочи справката на "Енерго -Про".
Като цяло кражбите на ток в страната не намаляват особено, защото санкциите за измамниците са ниски и засега няма как да бъдат увеличени. Парадоксът е, че в момента за провинението си те доплащат при по-ниска цена, отколкото е редовната за коректните платци. Хванатите в кражба плащат около 6 стотинки на киловатчас, докато всички останали редовни платци дават по 13-15 стотинки за киловатчас. При това нарушителите плащат само за три месеца назад, въпреки че кражбата на ток може да е продължавала с години.
Кражбите на ток стават най-вече по два начина - чрез незаконно присъединяване към мрежата или чрез манипулирането на електромера така, че да върти по-малко. Наскоро в Южна България бе засечена цяла група за пренастройване на уреди, която работела по своя тарифа - взимала по 200 до 500 лв. на "превъртян" уред.

Източник: Гласове

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...