Adsense-top

Полша съкрушена: Разбиха ни, Българският премиер жертва 3 милиарда, за да се снима с Макрон

Отчаяние струи от полските медии в деня след посещението на Макарон в България. Но не толкова заради грубите слова на френския президент, който почти обяви война на поляците, от Варна. А заради поведението на България, което накланя везните срещу самата нея, и срещу Полша, с която в момента плуваме в една лодка.
Съгласно договорите на ЕС, въпросната директива за "командированите работници", се променя с "квалифицирано мнозинство". В ЕС това означава да гласуват страни с 65% население и 55% от бройката. Населението лесно се постига, защото Германия и Франция, които са заедно, са най-населени. Източна Европа изобщо не може да се бори по този показател. Но 55% от страните, ето това е за което се бореха поляците.
В момента твърдо 11 страни са заявили, че ще гласуват "против". При 28 члена, това са 39,2%. Т.е. на Полша не и стигат 6%, за да блокира промени в директивата.
България и Румъния са 2 от 28. Т.е. заедно сме 7,1%. Т.е. от нас зависи дали ще опазим работата на 300 хиляди европейци, които изкарват пари на запад и ги вливат в своята икономика. За България става дума за 70 хиляди основно шофьори на ТИР-ове и за общо вливане на около 3,3 милиарда лева годишно под формата на заплати.
Полша очевидно не е очаквала България само да оскубе подобна "златна кокошка" за опърпаната ни икономика. Няма никаква логика да откажем тези пари, дори в замяна на Шенген и Еврозоната. Говорим за 3 милиарда на година! Не еднократно.
Но това се... случи. Бойко Борисов клекна, след което типично популистки започна да ни лъже, че въпросът не се отнася до шофьорите. Но това е абсюлотна измама, защото Макарон дойде именно, за да защити своите шофьори. Именно шофьорите ползват тази възможност в европейската директива, за да носят пари на държавата си.
Поляците са напълно съкрушени, ако съдим по медиите им. Тяхната премиерка зае остра позиция срещу Макарон и отвърна на нападките му достойно. Но простата аритметика не е в полза на Полша. Източна Европа ще загуби гласуването, а с това и немалък паричен поток. Предателството на България и Румъния засяга не само техните народи, а далеч по-смелите и достойни народи на Полша, Чехия, Унгария и Словакия.
В момента единственият шанс нещо да се обърне, е ако падне правителството на Бойко Борисов. Тогава през октомври на Европейския съвет ще гласува министър от служебно правителство. Ген.Радев доста ясно даде да се разбере, че е против орязването на бизнеса на българските камиони.

Добри Божилов
26.08.2017

17 коментара:

 1. Кой, бря? Добри ли, уа? Туй наши момчи. Многу дрънка и се глупости, амчи да.

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Говори и пише на разбираем български, боклук.

   Изтриване
 2. Политиката е изкуство, което не се учи за ден или два, трябва да си преминал цяла школа на обучение, за да решиш да се кандидатираш да служиш на собствения си народ....не на някой силен господар....А когато си случайно попаднал не където трябва, в повечето напрегнати случаи забравяш за отромната отговорност, която носиш за собствената си държава и народ и вземаш решения, популистки и лесни, решения за собствена изгода и измамно чувство, че си обичан и популярен, а забраняш за десетки милиони съдби, които нямат шанса да попаднат във властта и да се учат на гърца народен....Тъжна картинка

  ОтговорИзтриване
 3. Румен Радев не е генерал а ПРЕЗИДЕНТ !!!!!! Свиквайте вече

  ОтговорИзтриване
 4. Червен плач. Сега червените собственици на камиони ще трябва да осигуряват шофьорите си по европейските правила.

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Баси! А не червените по какви правила ще плащат? :(

   Изтриване
  2. Всички са червени, други просто няма!

   Изтриване
 5. Баба и внуче Макарони ни излъгаха и обраха, докато ние се занимаваме с пазарската чанта и рокличката на цветя на Външната, целувките и прегръдките на Премиера и височината и токчетата на Президеншата! Внучето се оказа добър ученик на Ротшилд!

  ОтговорИзтриване
 6. Klecat ni koi kakto nameri za dobre. I Makarona I Bate ti Boiko I mnogo mnogo drygi kato tiax,zashtoto sme p-tki.

  ОтговорИзтриване
 7. Klecat ni koi kakto nameri za dobre. I Makarona I Bate ti Boiko I mnogo mnogo drygi kato tiax,zashtoto sme p-tki.

  ОтговорИзтриване
 8. Българите искаха влизане в ЕС, имено за да се изравни стандарта им на живот с този в европейските държави, вместо да се налага да емигрират натам, но предприемачеството и у нас, и в останалите източноевропейски държави се пристрасти към лесните печалби от загърбени социални ангажименти и това изравняване не стана. Сега явно се отваря възможност едновременно да се уеднаквят условията в ЕС (нещо важно за самия ЕС), българите да получат някаква крачица към доближаване на западните стандарти (не е нещо драстично, но поне е нещо) и при всичко това - да намалим с поне един противодействащите фактори на включването на нашата държава в шенген и в еврозоната! Какво по-добро развитие от това?! Ще е голямо предателство, тази възможност да бъде изпусната! Естествено, българския бизнес ще е против, той е пристрастен към безумното заплащане и условия на труд у нас (най-лошите в цял ЕС), но отдавна е ясно, че предприемачите ни ще се откажат да щавят собствените си работници, чак когато бъдат принудени на това и повече нямат други изходи. Само тогава ще се научат да печелят нормално, предимно от вътрешното потребление и както печелят нормалните предприемачи в западните държави.

  Независимо, дали предложенията на Макрон ще се реализират до последната подробност или не - България не е единствения фактор, от който зависи това, а от западноевропейските и от източноевропейските държави, само западноевропейските предлагат нещо в замяна на подкрепата ни. Останалите източноевропейци не ни предлагат нищо. Затова - ние да подкрепим Макрон, той да ни подкрепи за Шенген и Еврозоната, пък западноевропейците и източноевропейците да си се разберат, какво да стане в крайна сметка.

  И в допълнение: Димитър Бранков, заместник-директор на Стопанската камара разправя, че у нас равния труд и равното заплащане невинаги били свързани с равна производителност (разбира се там, където производителността все пак е равна, заплащането у нас пак е драстично по-малко, но за родните работодатели това са "дреболии"). Така че, господин Бранков (предполагам - неумишлено) изтъкна още един позитив от подкрепата на Макрон - българските работодатели ще се принудят, да започнат да инвестират в актуална и по-производителна техника (неясно какво чакаха толкова години досега!) и така да качат драстично ефективността и производителността на родните производства до конкурентни на западните им аналози.

  Национално предателство е, да имаш възможност да засилиш държавата по-бързо и да не го направиш, а държавата ти не само да не е поне икономическа, ако не военна суперсила, но и враждебен режим точно до границата ти (Турция с Ердоган начело) да ти диша във врата и да чака възможност, да отцепи територия от теб. Ако България беше една от глобалните суперсили на света - тогава можеше да си позволим да се правим на горделиви празноглави надувки (това не си го позволяват дори САЩ, Китай и Русия, макар да са водещите глобални суперсили днес). Сега, когато сме на ръба на оцеляването - нямаме право на никакви грешки. Интересите ни са, ЕС да се консолидира пълноценно, за да оцелее под натиска на САЩ, Китай и Русия (направете си справка за размера на територията, на населението и на БВП-то на ЕС, на САЩ, на Русия и на Китай - това е геополитическа проблематика). Българите винаги сме се славили като слаби геополитици и големи будали, затова нацията ни постепенно изчезва от този свят.

  ОтговорИзтриване
 9. Великобритания вече не играе - напусна ЕС. Най-вече Германия цоца яко в сегашната ситуация. Решението е в пълна хармонизация на ЕС - единни условия, единна данъчна система, еднакви правила навсякъде, една политика за цял ЕС (особено външна и отбранителна). Това е единственото решение от геополитическа гледна точка - обединение от типа на свързването на бившите ФРГ и ГДР в днешна Германия. Друга гледна точка за оцеляването на Европа няма (дори Германия не може да оцелее сама). Неслучайно и Тръмп, и Путин, а вече и Ердоган се мъчат да разцепят Европа, а Китай играе особено агресивно икономически. САЩ и Великобритания успешно отделиха Русия от Германия, с щедрото участие на самата Русия. Сега текат последните опити на Европа да оцелее някак си на глобалната сцена.

  ОтговорИзтриване
 10. Идеално ще бъде ако с единните условия на труда и данъчната система има и хармонизация не само на заплатите, но на пенсиите на всички граждани на ЕС

  ОтговорИзтриване
 11. До Анонимен - Идиот ли си се родил, или впоследствие стана ?

  ОтговорИзтриване
 12. Съгласен-> Станислав: "..българските работодатели ще се принудят, да започнат да инвестират в актуална и по-производителна техника (неясно какво чакаха толкова години досега!) и така да качат драстично ефективността и производителността на родните производства до конкурентни на западните им аналози"
  А пенсиите и всичко останало е следствие от стандарта на живот. В Италия например с 1000 евро пенсия е невъзможно нормалното изхранване. Комуналните и социални плащания на запад са 10-то кратно по високи! В същото време работещите в България са в подобна позиция. Така че не сравнявайте западните заплати със стандарта на живот в България СЕГА. Това е ГЛУПАВО!

  ОтговорИзтриване
 13. Мда с толкова прост народ ще страдаме много, щял да му се изравни стандартът със Запада, глупаци. Дори не осъзнавате откъде идват парите на Запада, от печатането на пари, от обира на такива като нас и на последно място от производство. Ние няма кого да обираме, защото по-слаби и смотани от нас няма, но поне можем да запушим дупките откъдето изтичат нашите пари, а затова не ни трябва ни шенген, ни еврозона. А до печатането на пари няма да пуснат, има само да връщаме чужди дългове.

  ОтговорИзтриване
 14. Научете най-напред името на президента на Франция, тъпаци! Човекът се казва Макрон, а вие май скоро ще гледате Европа през крив макарон!

  ОтговорИзтриване

Кажете си мнението...