Adsense-top

Жельо Бойчев: 100-те дни на "Борисов 3" са пропиляно и загубено време за България

Снимка: БСП-1502193569.jpg

„БСП дава негативна оценка на 100-те дни на правителството „Борисов-3“. Това е едно правителство на сделката в името на власт, за сметка на подменените обещания и излъгани избиратели. Това е правителство на скандалите, корупцията и нестабилността“, заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Жельо Бойчев на пресконференция, съобжиха от пресцентъра на партията. 
Според него НДК, Боршош, „Суджук гейт“ не са изолирани явления, а очертават истинския профил на това управление. „Всичко се свежда само до едно – овладяване на икономиката, търговия с влияние, подчиняване на цели сектори от българската държава на групировката около ГЕРБ, погром върху околната среда и опит за ограничаване на правата на работещите – или си част от играта и плащаш, или те смачкват. А суджукът е само най-циничната част от проявлението на това управление на ГЕРБ“, допълни той. 
Като примери Бойчев посочи скандалните назначения – нацистките поздрави, протести на браншовите организации, бързите обвинения в корупция. „Това правителство започна с лобистко законодателство – първият законопроект, внесен в НС – законът за опазване на земеделската земя, бе оттеглен от самите тях два дни след това“, каза още той. 
По неговите думи сесията на това НС е приключила със скандални законопроекти, които ограничават достъпа до правосъдие и правата на българските граждани и ежедневно се генерират скандали. 
„Социалният диалог е замразен. Българското правителство вместо да го насърчава и гарантира, то противопоставя синдикати на работодателски организации“, коментира още народният представител. Той подчерта, че сме свидетели на протести в МВР заради унизителните условия на работа на служителите – липса на диалог и разбиране от страна на министъра. 
„Подобно е положението и в Министерството на отбраната – хаос около проектите за модернизация на българската армия. Опит да се разпалва война между институциите - поправките в закона за отбрана и въоръжени сили, които ограничават правомощията на българския президент и правят опит да се политизира армията“, уточни зам.-председателят на левицата. Той е на мнение и че се противопоставя група български пенсионери на друга. 
„Тези 100 дни върнаха омразата, конфронтацията и разделението в българското общество такова, каквото го бяхме забравили от 90-те години. Непрекъснато разговорът се свеждаше до миналото и то се използва само, за да се чертаят разделителни линии. Едно пропиляно и загубено време за България“, категоричен е Бойчев. Според него не е бил поставен нито един от важните проблеми на българските граждани – бедност, растящо неравенство, демографска катастрофа, гарантиране сигурността на всеки български гражданин, борба с престъпността и корупцията, модерно и достъпно образование и здравеопазване. 
„Тези 100 дни на кабинета на Борисов доказаха, че ГЕРБ предпочитат силата пред демокрацията - правото на силния пред закона. Суджукът за малцина, вместо хляб за всички“, каза още той. Жельо Бойчев подчерта, че България има и заслужава друг тип бъдеще и друг тип перспектива. 
„Това заслужават и всички милиони български граждани, които останаха и не напуснаха страната. От БСП искаме да им кажем, че има смисъл да останат и да се борят. Ние протягаме ръка към всеки, решил, че битката за България не е изгубена“, заключи Жельо Бойчев. 
При 65 приоритета, 236 цели и 902 мерки в управленската програма на ГЕРБ аз не виждам как българският гражданин може да се намери вътре, започна изложението си организационният секретар на БСП Кирил Добрев. Когато имаш приоритет –то е ясно, но при такива цифри ти нямаш цел, нямаш нищо, а сбирщайн от програми, писани от чиновници и някой просто ги е преброил, аргументира се той. Повярвайте ми, приоритетите и мерките се четат, но тук нищо не става ясно. Кои административни тежести намаляват - кражбата на бизнес, предопределеността на обществените поръчки, за това, че не се пращат бухалки да смазват бизнеса, кои други, запита Добрев. 
Едно е ясно - държавата не създава условия за развитие на икономиката, за по-голяма заетост и по-високи доходи. Сега тъпчем на едно и също място. Да, спаднала е безработицата след като половин България се изнесе оттук. Програмата е пълна с общи приказки. 10 г. тъпчем на едно и също място по доходи, продължи Добрев. 
Раждаемостта намалява у нас - къде е коалиционният партньор Валери Симеонов, който каза, че всяко трето дете в семейството ще бъде за сметка на издръжка на държавата? Къде отиде този предизборен приоритет и какво се случи с борбата с демографската криза? Не ми се отваря дума за пенсиите, защото казаха, че ще актуализират всички пенсии до 2010 г., в крайна сметка повишиха минималната с 16 лв., продадоха гласа на пенсионерите за 16 лв., посочи Добрев. 
В така прокламираната от Борисов дуална система, обучение чрез работа, ще бъдат обучени 400 младежи за 4 години- това е тъжна цифра, защото 400 души на ден заминават само за Лондон, не говоря за другите европейски столици, каза той. И този ангажимент е възможно да не се изпълни, защото до края на мандата може да няма 400 младежи, които да бъдат обучени, категоричен бе Добрев. Образованието и науката в управленската програма на ГЕРБ са равни на пропаганда и агитация, продължи той. 
Единственото конкретно нещо тук е двойното увеличение на учителските заплати до края на мандата - кой мандат? Защото Цветан Цветанов каза, че ще има и кабинет Борисов 4, отбеляза Добрев. 100-те дни категорично са загубени за българската отбрана. Модернизацията ще стартира най-рано до края на 2019 г.Тежък е проблемът с недокомплекта- не ни достигат 8 000 войници в армията и тя не е в състояние да изпълнява своите функции. Никой не иска да започва работа с 650 лв. заплата, смята Добрев. 
Преодоляването на недокомплекта, липсата на войници, при запазване определената численост на българските въобръжени сили в момента, както пише в програмата им, явно някакъв съвършен мозък го е писал това. За какво реформа в МВР говорим, когато преди 1 месец им обещаха на полицаите да им изплатят средствата за дрехи за минали години- проверете дали това е станало, призова Добрев. 
6000 е недокомплекта в МВР, няма полиция в малките населени места, както се обещаваше. Изминалите 100 дни на правителството протекоха с протести и скандали, заяви лидерът на столичните социалисти Калоян Паргов. Всичко останало е обвито в неизвестност и мъгла. И продължи: 
"Тази програма на Борисов 3 наистина е чиновническа, защото е писана набързо от експерти. Икономиката е нещото, което ни интересува- тя е всичко, на базата на която си строим планове какво ще правим следващите години. В тяхната програма има две неща, два проблема, които правят впечатление - за административната тежест и за капиталовите пазари. Административната тежест се превърна в мантра и дъвка, които всички повтаряме преди избори, по време и след избори. Как се разбира дали я има административната тежест или я няма- погледнете какво прави бизнеса, дали инвестира в България или бяга оттук със своите капитали извън страната, където парите ще са на по-сигурно място. Отчетете и колко са преките чуждестранни инвестиции, които само за миналата година са малко над 1 млрд. на фона на пика през 2007-2008 г. , който достигна 25 млрд. За капиталовия пазар- за да го имаме, ни е необходима действаща икономика, защото иначе той какво ще преразпределя, фалирали хотели ли? Спекулира се с Председателството на България на Съвета на ЕС, подчерта Паргов. 
Чухме какво е мотото - консенсус, конкурентноспособност и кохезионна политика. Вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че не трябва да използваме това събитие за постигане на лични цели и облаги, защото това ни било първото Председателство. Това е пълна глупост- всяка държава използва Председателството, за да трасира пътя на важни за държавата политики, които да създадат перспективи и възможности в бъдеще, за да може тази държава да прави бизнес, пари и да увеличава благосъстоянието си на базата на общия пазар, в който участва. Въпросът за кохезионната политика е на какъв принцип ще ни дадат пари, за какво и колко. С бетони и асфалти трудно се постига устойчив икономически растеж . Председателството е възможност, която трябва да оползотворим, смята Паргов. Защото в противен случай, ако продължаваме политика на Йес-мените, ще стоим отстрани и ще подсмърчаме като бедни сомалийчета, подчерта лидерът на софийските социалисти. 
Темата ЕС е вкарана под графата външна политика у нас. В програмата за външна политика говорим за еврозоната и Шенген. Тези два въпроса са част от провала на предишните правителства на Борисов. Сигурно ще попитате: а, вие, какво предлагате? Ние вече сме го предложили в нашата програма- да се прави бизнес тук, устойчив икономически растеж, със справяне от връхлетялата ни криза. Алтернативният бюджет, който готвим , както каза нашия лидер, се базира на три кита- доходи, образование и сигурност, отбеляза Паргов. 
А какво следва след Председателството - а сега накъде, заяви Добрев. След една година пак ще си говорим - да не се окажем в друга ситуация? БСП винаги е била последователна, научихме се да пишем програмите си на по-достъпен език. Мантрата на десните, че държавата е лош стопанин очевидно е била грешна политика, защото икономическият министър Караниколов спомена, че ще подкрепят държавните предприятия. Техният дял в БВП на страната е около 10%, докато в развитите западни страни този процент е 20 и повече. БСП иска истината за КТБ да излезе наяве - кой как предизвика нейното рухване, за да станат всички нейни активи обект на разграбване, кои политици са замесени в това, отговори Жельо Бойчев на журналистически въпрос. 

Източник: Епицентър

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...